luchtfoto binnenstad Zwolle

Stadsdialoog Mentale weerbaarheid jongvolwassenen

SIO, Thorbeckelaan 2 in Zwolle
22 juni 2023 - 22 juni 2023
Homepage

Op 22 juni organiseert het netwerk Zwolle Gezonde Stad weer een Stadsdialoog. In deze bijeenkomst staat het thema hoe stimuleer je mentale weerbaarheid onder jongvolwassenen centraal.

Wist je dat meer dan de helft van de jongvolwassenen in onze regio mentale problemen ervaart? Het gaat hierbij vaak om lichte psychische klachten, maar bij een klein deel zijn de klachten ernstiger. Een groot deel van de jongvolwassenen voelt zich eenzaam en ervaart stress. Wat kunnen samen, als professionals én als vriend of familielid, voor de Zwolse jongeren betekenen?

Daarover gaan we op 22 juni van 16.30 tot 19.30 uur graag met je in gesprek in de Stadsdialoog. Want wat verstaan we onder mentale gezondheid en wat kunnen we doen met de signalen die we ontvangen als het minder met iemand gaat? Want vaak is steun dichterbij dan je denkt en kan een hulpvaardig familielid, vriend of buurtgenoot veel betekenen.

Het wordt een bijeenkomst met verschillende interessante sessies en presentaties, zoals een lezing van ontwikkelingspsycholoog en systeemtherapeut Steven Pont met als thema ‘Hoe stimuleer je mentale weerbaarheid onder jongvolwassenen?’. Hierin gaat hij in op het begrijpen hoe het ontstaat en geeft hij praktische handvatten mee om jongeren te ondersteunen en hun mentale weerbaarheid te stimuleren. Steven Pont  is onder andere bekend van zijn columns in het Parool en AD en verschillende televisieoptredens. 

Het programma ziet er als volgt uit:

 • 16:30 – 16.45 uur: inloop
 • 16.45 – 17.00 uur: opening van stadsdialoog door wethouder Gezondheid en Jeugd Michiel van Willigen
 • 17:00 – 17:30 uur: ronde 1 met diverse sessies:
  • Sessie - Vraag maar.. – Inge de Jager
   Wat als het over impact gaat? Hoe vinden we dan een opening voor gesprek? Mag alles er zijn? Hoe creëer je ruimte om de ander te laten vertellen en zelf in rust te kunnen luisteren? Hoe zit je samen de crisis uit? Hoe zet je de ander in z’n kracht om zelf een volgende stap te zetten?
   Van zorgen voor naar zorgen dat.
  • Sessie - Hoe gaat het met de jongvolwassenen in de regio IJsselland? – Sandra Borsboom van GGD IJsselland
   De coronapandemie heeft impact gehad op iedereen. Ook voor jongvolwassenen heeft deze periode fysieke en mentale gevolgen gehad. De GGD’en hebben de impact van corona op de gezondheid, leefstijl en het welzijn van jongvolwassenen in kaart gebracht. Tijdens de presentatie komen onderwerpen als mentale gezondheid, stress, ervaren gezondheid, veerkracht en middelengebruik aan bod.
  • Sessie – Jong & druk – Firma Fluks
   Waar lopen jongeren van nu tegenaan in hun dagelijks leven? Waarom lijken zoveel jongeren druk te ervaren door school, social media en alle keuzes die ze kunnen maken? Op basis van de interviews die we deden voor ons boek Druk nemen we je mee in het drukke leven van jongeren en duiden we dat met inzichten van experts.
 • 17:30 – 18:00 uur: pauze met een broodje en soep
 • 18.00 – 19.00 uur: hoofdspreker Steven Pont
 • 19.00 – 19.30 uur: ronde 2 met diverse sessies
  • Sessie - Vraag maar.. – Inge de Jager
  • Sessie - Hoe gaat het met de jongvolwassenen in de regio IJsselland? – Sandra Borsboom van GGD IJsselland
  • Sessie – Jong & druk – Firma Fluks
  • Sessie - @ease: een luisterend oor voor en door jongeren – Jurjan Huizinga
   Sinds april 2023 is @ease ook in Zwolle te vinden. Een plek waar jongeren anoniem en gratis kunnen praten over waar zij mee zitten. Getrainde jonge vrijwilligers zitten iedere week klaar om in gesprek te gaan op de locatie in de Stadkamer en op de online chat. Vrijwilliger en ervaringsdeskundige Jurjan vertelt graag over waarom hij zich hiervoor inzet en waarom écht luisteren nou zo belangrijk is.
  • Sessie - WRAP (Wellness Recovery Action Plan) – Sander Bartels
   Deelnemers maken kennis met de WRAP cursus. Niet alleen door te vertellen hoe de inhoud van de cursus eruitziet, maar ook door te ervaren. WRAP (Wellness Recovery Action Plan) is een praktische methode voor zelfonderzoek, een toevoeging aan alles wat je al weet van jezelf en wat werkt voor jou. Stap voor stap leer je meer grip krijgen op je leven en wat jou een goed gevoel geeft. 

Locatie

SIO, Thorbeckelaan 2 in Zwolle. 

Aanmelden

Je kunt je aanmelden via het aanmeldformulier Stadsdialoog Zwolle Gezonde Stad. Het is ook mogelijk om je voor onderdelen van het programma aan te melden. Deelname is gratis.

Logo Zwolle Gezonde Stad

Afspraak maken

In het Stadskantoor kunt u alleen op afspraak terecht.

Maak een afspraak

Stadskantoor, Lübeckplein 2, 8017 JZ Zwolle
Stadhuis, Grote Kerkplein 15, 8011 PK Zwolle

Neem contact met ons op

Postbus 10007, 8000 GA Zwolle

Stuur een bericht

Telefoon: 14 038 (5 cijfers,
tussen 08.30 en 17.00 uur)
Vanuit het buitenland: +31 38 498 31 38

Whatsapp: 06 83 29 66 88
(bellen naar dit nummer is niet mogelijk)

BTW/KvK-nummer

BTW: NL001900249B01
KvK: 08218173

Blijf op de hoogte

Aanmelden nieuwsbrief

Wij zijn bereikbaar via

© 2023 Gemeente Zwolle