Start herstel brandschade Drostenhuis

Deze week is aannemer Hanzebouw begonnen met het schoonmaken van de brandschade in het Drostenhuis (onderdeel van het voormalige Stedelijk Museum Zwolle). De brand die in het najaar van 2017 heeft gewoed was een korte, hevige brand die vooral erg veel roetschade heeft veroorzaakt. De komende maanden werken specialisten van het Zwolse  Hanzebouw aan het weg krijgen van alle roet en brandlucht uit het pand. Er zal met veel zorg worden omgegaan met het bijzondere monumentale pand.

roetschade muur Drostenhuis

Roet is niet alleen zichtbaar op de wanden, er is ook roet tussen de vloeren, wanden plafonds en in schachten gekomen, op alle verdiepingen. Om dit roet te kunnen verwijderen moeten alle oude houten vloeren, wandplaten en plafonds open worden gemaakt. Hanzebouw zal de planken demonteren, nummeren en opslaan zodat ze later weer op dezelfde plek kunnen worden teruggeplaatst. Om de geur te verwijderen zal het pand na het schoonmaken worden behandeld met ozon. Dit is specialistenwerk.

De schoonmaak van het pand duurt vijf tot zes maanden. Daarna kan het pand van binnen opnieuw worden opgebouwd voor de nieuwe gebruikers: stichting Allemaal Zwolle en de afdeling archeologie van de gemeente Zwolle. Na het herstel van het pand heeft Allemaal Zwolle nog een aantal maanden nodig voor de inrichting van het nieuwe museum. Dat gaat waarschijnlijk in het eerste kwartaal van 2020 open.