Een medewerker van de gemeente Zwolle graaft met een schep in een digitale wereld.

Strategisch adviseur cultuur

Je geeft strategisch advies over cultuur (in brede zin) en vertaalt hiervoor (inter)nationale trends en (beleids)ontwikkelingen naar de Zwolse situatie. Voor je collega's (accounthouders van onze culturele instellingen) ben je een meedenkende en kritische sparringpartner. Ook onderhoud je contacten in de stad, de regio en op landelijk niveau en promoot je Zwolle op cultureel gebied.

Vacature kenmerken
Dienstverband / uren per week Jaarcontract met intentie tot vast dienstverband / 32-36 uur per week
Werk- en denkniveau HBO / Academisch
Salaris Minimaal € 5.008,- (schaal 12) bruto per maand of maximaal € 7.325,- (schaal 13) 
Afdeling Ruimte en Economie
Vacaturehouder Hubald van Ark
Sluitingsdatum 10 april 2024

Je team

Binnen het team Cultuur werk je samen met vijf bevlogen collega's. Elk teamlid heeft een eigen specialisme en samen dekken we het hele culturele spectrum. Van musea en podiumkunsten tot bibliotheek.
We zijn een hechte club, stemmen activiteiten op elkaar af en dagen elkaar uit om nog meer te doen voor de culturele sector. Daar ligt ons hart! Zowel zakelijk als privé bezoeken we culturele evenementen en exposities. We leggen en onderhouden contacten en laten ons inspireren. Samen met culturele partners en instellingen, cultuurmakers, creatieve ondernemers en kunstenaars werken we aan behoud en vernieuwing.

De toekomst

Een bloeiende cultuursector is onmisbaar voor een vitale samenleving. Kunst en cultuur geeft de stad waarde. Onze cultuursector staat aan de vooravond van grote veranderingen. Aandachtspunt is onder meer het nieuwe cultuurbestel dat cultuur toegankelijk maakt voor iedereen en talent en experiment de ruimte geeft.
Daarnaast moeten we een goede balans vinden tussen onze ambities en de beschikbare financiële middelen. De grote culturele instellingen gaan bovendien intensiever samenwerken met de gemeente. En in 2030 willen we misschien wel de internationale Hanzendagen combineren met 800 jaar Zwolle.
Zwolle kent ook bijzondere gebiedsontwikkelingen, zoals de uitbreiding van de binnenstad met onder meer de Spoorzone en het Noorderkwartier. Bij al deze ontwikkelingen is cultuur één van de drijvende krachten. Wij zijn als team betrokken bij het leggen van een sterk cultureel fundament.

Dit doe jij

Je geeft strategisch advies over cultuur (in brede zin) aan Hubald van Ark en Ingeborg Schouten (eindverantwoordelijk voor team en afdeling), de directie en het college van B&W. In je adviezen vinden we onder meer (inter)nationale trends en (beleids)ontwikkelingen terug die je hebt vertaald naar de Zwolse situatie.
Je bent een meedenkende en kritische sparringpartner voor je collega's die accounthouders van onze culturele instellingen zijn. Doen we wat we hebben afgesproken in het Cultureel Perspectief Zwolle 2040? En geven we adequaat invulling aan de uitvoeringsagenda? In het perspectief hebben we onze ambities vastgelegd. We willen onder meer talent laten opbloeien en cultuur in elke wijk dichtbij brengen. Maar er zijn ook financiële uitdagingen. Niet alles kan en is mogelijk. Er moeten keuzes worden gemaakt. Dat doe je samen met het team.

Cultuur als drijvende kracht

Je bent binnen en buiten actief. Zo onderhoud je contacten in de stad, de regio en op landelijk niveau, bijvoorbeeld met het ministerie van OC&W. We willen Zwolle op cultureel gebied promoten. Hiervoor werk je onder meer samen met onze lobbyisten. Bij verschillende gebiedsontwikkelingen ben je de strategische sparringpartner die het belang van cultuur goed afweegt tegenover andere belangen.

Strategische heroverweging

Het college maakt op dit moment een strategische heroverweging. Issues zijn onder meer de sterk stijgende kosten in de culturele sector, het invoeren van fair pay en de na-effecten van corona.
Jij adviseert en verbindt deze opgave met het Cultureel Perspectief 2040.

Dit ben jij

Je hebt een Hbo of academisch werk- en denkniveau en een schat aan kennis en ervaring in de culturele sector. Misschien werk je nu bij een grote gemeente, de cultuurafdeling van een adviesbureau of zit je hoog in de boom bij een prominent theater of museum. De grote lijnen uitzetten en samen mooie resultaten behalen. Daar word je blij van.
Je strategische adviezen zijn altijd creatief, slim, op en top Zwols en uitstekend onderbouwd. 'Het is iemand die vooruit kijkt, een visie heeft, maar ook gaat voor een concrete uitwerking in acties en processen,' zeggen collega's enthousiast.

Verbinden en samenwerken met collega's en partners in de stad gaan je van nature goed af. Je bent een out going persoonlijkheid die energie geeft, belangen overziet, een standpunt inneemt en dat daadkrachtig poneert. Maar je zoekt ook met plezier de stilte op om je gedachten helder op papier te zetten. Als uitmuntende schrijver en spreker neem je mensen mee in je verhaal.
Met jou aan boord hebben we de ideale combinatie van passie voor cultuur, deskundigheid en het vermogen om bruggen te bouwen, zowel binnen onze organisatie als daarbuiten.

De afdeling

Bij de afdeling Ruimte en Economie werken 50 kleurrijke (beleids)adviseurs met verschillende achtergronden en expertisegebieden. We houden ons bezig met opgaven voor ruimte, groen, wonen, mobiliteit, water, economie, cultuur, toerisme, energie en energie.
Trends vertalen we naar strategisch beleid dat haalbaar en uitvoerbaar is. De afdeling is ondernemend adviseur van het college. Samen met collega's, externe partners in de stad en de regio werken we met veel plezier aan de ruimtelijke ontwikkelingen van de stad. Het Zwolle van vandaag, morgen en overmorgen.

Dit bieden wij

Een salaris van minimaal € 5.008,- (schaal 12) bruto per maand of maximaal € 7.325,- (schaal 13) bruto per maand bij een volledige werkweek van gemiddeld 36 uur per week. Het salaris is afhankelijk van opleiding en ervaring.
Daarnaast ontvang je 17,05% van je salaris in de vorm van een individueel keuzebudget (IKB), waarmee je een deel van je arbeidsvoorwaarden naar eigen wens kunt inrichten. Je hebt de mogelijkheid om dit bedrag maandelijks of jaarlijks te laten uitkeren. Het vakantiegeld en een dertiende maand is in dit bedrag opgenomen. Het pensioen dat voor je wordt opgebouwd, staat los van deze regeling.
Wij investeren in je (persoonlijke) ontwikkeling en horen graag hoe jij dit ziet. In Zwolle werken we hybride, meestal twee dagen op het Stadskantoor en drie dagen thuis. We hebben een budget voor je beschikbaar om je werkplek thuis in te richten. Ook krijg je een laptop en telefoon van de 'zaak'. Het Stadskantoor is trouwens makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer.
Je werkt 32-36 uur en krijgt een jaarcontract met intentie tot een vast dienstverband.

Zwolle, #hartstad en organisatie

In Zwolle geloven we dat het leven beter wordt als we samenwerken met inwoners, ondernemers en partners in de stad. En dat blijkt te werken, want Zwolle scoort hoog op 'kwaliteit van leven'. Inwoners hebben een groot hart voor de stad, houden van het groen, werken, ondernemen met plezier en voelen zich veilig.
We kijken uit naar een toekomst met meer dan 160.000 inwoners. Het is onze missie om onze brede welvaart te behouden en te versterken. Dit doen we door unieke talenten samen te brengen en onze passie voor de stad en haar inwoners te delen. In Zwolle kun je jezelf ontwikkelen, je interesses en vaardigheden verkennen en de vrijheid ervaren om te doen wat je leuk vindt en waar je goed in bent.
We zijn een organisatie, waar we elkaar waarderen, accepteren en respecteren om wie we zijn. Diversiteit verrijkt onze organisatie en zorgt voor een kleurrijk Zwolle, waar iedereen zich thuis voelt.

Meer weten?

Laat weten wie je bent en wat je wilt weten. We zouden naast je brief en cv ook graag een korte pitch ontvangen (dit is optioneel). Een video/vlog van maximaal een minuut. Laat je culturele hart spreken en vertel ons wat je Zwolle komt brengen. Het gaat om de inhoud en niet om de vorm, dus editen is niet nodig! Meer informatie? Mail met Hubald van Ark, sectiehoofd Economie & Cultuur, h.van.ark@zwolle.nl .

Solliciteren

Solliciteren kan tot en met 10 april 2024, alleen via de sollicitatieknop op werkenvoorzwolle.nl. De gesprekken zijn gepland op 17 en 24 april 2024. Misschien kun je hier al vast rekening mee houden in je agenda.