Tips om brand te voorkomen

Brand. Iets waar u liever niet aan wilt denken, maar toch ook iets om eens bij stil te staan. Met een paar simpele maatregelen kunt u veel doen om brand thuis te voorkomen of de schade te beperken. Als u nadenkt over de gevaren van brand en weet waar u op moet letten, dan wordt het thuis brandveiliger. 

Berging of zolder en de meterkast

Gaskachels veroorzaken bij een slechte verbranding het dodelijke gas koolmonoxide. Jaarlijks rukt brandweer Zwolle meerdere malen uit naar dergelijke situaties, waarbij mensen aangeven lichte hoofdpijn en duizeligheid te ervaren. In deze gevallen is een CO-melder en het onderhoud van de gasinstallatie van belang. Sluit bijvoorbeeld een contract af met uw energieleverancier voor een jaarlijkse controle.

De meterkast kan een goede opbergplaats zijn. Houdt u er wel rekening mee dat er in de meterkast kortsluiting kan ontstaan. Spullen in de buurt van de meterkast kunnen dan makkelijk vlam vatten. Zorg er daarom voor dat de meterkast zelf volledig vrij is van rommel.

Het drogen van de was veroorzaakt veel pluizen in de filters van een wasdroger. Dit kan brand veroorzaken. Daarom is het verstandig om de wasdroger regelmatig stofvrij te maken.

Keuken

Vlam in de pan komt jaarlijks vaker voor. Snel handelen is dan belangrijk. Doe het gas uit en dek de pan af met een deksel of een branddeken af. Laat de pan minstens een half uur staan totdat deze is afgekoeld en ga er niet mee lopen. Weet u niet of de vlam is doorgeslagen naar de afzuigkap? Bel dan de brandweer. Die controleert of alles weer veilig is. Vervang ook op tijd het filter in de afzuigkap of was deze goed af als dat mogelijk is.

Elektra

Ga veilig om met stekkerdozen. Bij oudere huizen zijn relatief weinig stopcontacten, terwijl het aantal elektronische apparaten toeneemt. Wanneer u teveel stekkerdozen op elkaar aansluit, kan er overbelasting ontstaan met brand als gevolg. Ook is het belangrijk om losse snoeren regelmatig te controleren op beschadigingen. Leg snoeren niet onder het tapijt en rol kabelhaspels altijd helemaal uit wanneer u ze gebruikt.

Relatief nieuw is de toename van branden door hete adapters. Laptops en andere apparaten, worden gevoed via een adapter. Deze adapters kunnen zeer heet worden. Wanneer deze op de bank ligt en er een kussen op belandt dan kan daar brand ontstaan.

Een televisie of radio-installatie in slaapstand laten staan is een veel voorkomende oorzaak van brand, want de televisie of radio-installatie kan oververhit raken. Zet deze apparaten daarom uit voordat u gaat slapen of wanneer u het huis verlaat.

Elektrische dekens kunnen door kortsluiting of oververhitting brand veroorzaken. De dekens moeten daarom gebruikt worden volgens de gebruiksaanwijzing.

Wat als er toch brand uitbreekt?

Wanneer de rookmelder gaat, is het belangrijk dat u probeert rustig te blijven. Wanneer er brand is uitgebroken, probeer dan een kleine brand zelf te blussen met een blusmiddel. Let er hierbij wel op dat een brandblusser maar een paar minuten werkt.

Is het gelukt om het vuur te doven? Bel dan de brandweer om te laten controleren of de brand daadwerkelijk helemaal gedoofd is.

Heeft u de brand te laat ontdekt en is het vuur te groot? Verlaat dan direct het huis, waarschuw medebewoners en bel 112. Wacht buiten totdat de brandweer is gearriveerd, zodat de brandweer weet dat u ongedeerd bent.

Woont u in een portiekflat? Open dan niet uw voordeur, maar bel buiten op uw balkon de brandweer en wacht totdat de brandweer aanwezig is. De voordeur van uw flat is vaak brandvertragend. Wanneer u de voordeur opent, komt er zuurstof uw woning binnen en wordt de brand alleen maar groter.

Enkele brandveiligheidstips:

  • Wanneer u slaapt ruikt u niets, maar uw gehoor werkt wel. Hang daarom rookmelders op.
  • Een blusdeken gebruikt u bij een beginnende kleine brand. De deken hangt u op in de keuken.
  • Uw hal en trapopgang zijn opgeruimd. Zo kan de brandweer makkelijker in uw huis komen.
  • U heeft een vluchtplan voor als u uw het huis (’s nachts) snel moet verlaten. Oefen het vluchtplan samen met uw gezin, verzorger(s) en/of huisgeno(o)t(en).