Remon, Arteunis en Michiel in de supermarkt

Traject Buurten met Boodschappen: ‘Het levert een waardevol contact op’

25 januari 2023
Homepage

Iets geven aan elkaar zodat je er allebei iets voor terugkrijgt. Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt als je hoort over het Traject Buurten met Boodschappen van Stichting Present Zwolle. Het biedt vrijwilligers de mogelijkheid om een gezin of alleenstaande die te maken heeft met financiële krapte te ondersteunen door maandelijks een pakket met boodschappen te geven. Remon en Arteunis kwamen door de stichting in contact met elkaar en spreken eens per maand af: ze drinken koffie en doen daarna samen boodschappen.

Wethouder Armoede & Schulden Michiel van Willigen is benieuwd naar de leefwereld van mensen met geldzorgen en de initiatieven in de stad om elkaar te helpen. Hij sluit daarom aan bij de maandelijkse afspraak van Remon en Arteunis.

Financieel lastige tijd

De drie mannen zitten met een kop koffie op de bank van Remon. Michiel vraagt naar zijn situatie. Remon was vroeger taxichauffeur. Tot een aantal jaren geleden. Hij kreeg een auto-ongeluk en is daarna arbeidsongeschikt geraakt. In hetzelfde jaar kwam Remon door een vechtscheiding op straat te staan. Sinds begin 2021 heeft hij weer een eigen woning en een jaar geleden kwamen zijn kinderen van 9 en 7 bij hem thuis wonen. Financieel een heel lastige tijd. “Als dat gebeurt ga je kijken: hoe gaan we dit overleven? Ik had eigenlijk helemaal niks en we moesten rondkomen van 55 euro per week.” Vanwege de situatie met zijn ex-vrouw kreeg Remon ook geen kinderbijslag. “We aten vaak om de dag warm eten en later zelfs om de twee dagen. De Voedselbank geeft wel iets, maar is ook afhankelijk van wat zij binnenkrijgen.”

Remon, Arteunis en Michiel op de bank, in gesprek met elkaar

Boodschappen doen en kletsen

Via het RIBW en Sociaal Wijkteam Zwolle is gekeken naar wat er naast de Voedselbank nog meer voor Remon kon worden gedaan. Zo kwam hij in aanraking met Buurten met Boodschappen en uiteindelijk met Arteunis, die graag vrijwilligerswerk wilde doen. “Via stichting Present werd ik gematched met Remon en via een gesprek met Present erbij, maakten we kennis”, vertelt hij. We hebben toen afgesproken één keer in de maand op vrijdag samen boodschappen te doen.” Remon vervolgt: “Het gaat dan vooral om de duurdere producten zoals wasmiddel, tandpasta of vlees. Want dat kan ik normaal gesproken niet kopen.”

De extra boodschappen helpen Remon om samen met zijn kinderen de week door te komen. En daarnaast drinken ze een kop koffie met elkaar. De woning van Remon is heel gezellig ingericht en op het moment van het bezoek staat Kerstmis voor de deur. De woonkamer is dan ook voorzien van een prachtige kerstboom: die heeft hij gekregen. “Eigenlijk alles wat hier in huis staat, heb ik van familie, vrienden of kennissen gekregen. Het enige wat ik eerst had, was een bankstel en tafeltje.”

Uitstapjes met het gezin

Niet alleen steunt Arteunis Remon met boodschappen, maar soms ook met uitstapjes voor het gezin. “De afgelopen zomer was zwaar voor het gezin”, zegt Arteunis. “De kinderen zijn zes weken vrij en het was warm. Geld voor uitstapjes is er niet. Daarom heb ik naast de boodschappen er ook voor gezorgd dat Remon samen met zijn kinderen in de vakanties soms leuke dingen kon doen, zoals een uitstapje naar Dinoland.”

Overleven

Michiel vraagt zich af of Arteunis en Remon ook over geldzaken praten. “Niet uitgebreid, maar we hebben het er weleens over”, antwoordt Arteunis. Maar we praten ook veel over koetjes en kalfjes hoor. Vooral over positieve dingen, dat is ook weleens fijn.” Want positief was het afgelopen jaar niet voor Remon. Michiel is benieuwd of Arteunis iets heeft meegekregen van het lastige jaar waar Remon doorheen is gegaan. “Het was hartverscheurend om te horen, Remon heeft mij veel dingen verteld”, reageert Arteunis. “Door alle gebeurtenissen ging het lange tijd niet goed met hem.”

“Door het overleven ben ik in april ingestort door de stress, ik kon niks meer. Ik was moe en overspannen”, licht Remon toe. “Maar inmiddels gaat het beter met hem”, vult Arteunis aan.

Drempel over

Michiel vindt het opmerkelijk dat Remon een onbekende toeliet in zijn huis. “Ik had geen keuze meer”, antwoordt Remon. “Ik stond met de rug tegen de muur, financieel gezien kon niemand mij helpen”, vervolgt hij. “De eerste keer voelde ik mij wel opgelaten, dat iemand voor mij de boodschappen betaalde. Dat is wel even een verandering. Maar als je in een situatie zit waarin je niet kan rondkomen, pak je denk ik alles aan. Je bent natuurlijk het liefst niet afhankelijk van iemand, dus je moet wel over een drempel heen. Ik had geen andere keuze, zeker niet met twee jonge kinderen. Het komt goed uit nu. Door een samenloop van omstandigheden kan iedereen dit overkomen. Het is belangrijk hulp te zoeken.”

“Ik vond het heel cool dat Remon mij toeliet en zijn leven met mij deelt”, vult Arteunis aan. Remon komt uit een totaal andere situatie dan ik. Het maakt je leven rijker als je met iemand uit een andere bubbel omgaat. Remon geeft mij dus ook iets. In die zin is het heel gelijkwaardig. Hij vindt het extra leuk dat hij met Remon samen boodschappen doet. “Je kunt ook geld overmaken naar een goed doel, maar dat voelt heel abstract. Het is mooi als je gewoon kunt zien waar het terechtkomt.”

Remon, Arteunis en Michiel in de supermarkt, Michiel met een kerststol in zijn hand.

Goede vriendschap

“Wat levert Buurten met Boodschappen op voor jou?”, vraagt Michiel aan Remon. “Het levert een vriendschap op, vindt Remon. “In het begin was het wennen, want je kent elkaar niet. Maar ik denk dat het heel veel geholpen heeft. Het werkt twee kanten op. Je kunt een aantal dingen bespreken die je graag aan elkaar kwijt wilt, je maakt een serieus babbeltje. En daarnaast is het relaxt boodschappen doen. Ik wist eerst niet dat het bestond, maar ben heel dankbaar dat het er is.” Met deze woorden besluiten de heren naar de supermarkt te gaan. Michiel gaat mee. Al wandelend door de gangpaden heen kletsen ze nog wat en Michiel wil graag een kerststol cadeau doen aan Remon. “Iets extra’s voor bij de brunch”, besluit hij.

Wil jij je ook als vrijwilliger aanmelden voor het Traject Buurten met Boodschappen of als hulpverlener een hulpvraag melden? Kijk dan op: www.presentzwolle.nl.

Afspraak maken

In het Stadskantoor kunt u alleen op afspraak terecht.

Maak een afspraak 

Stadskantoor, Lübeckplein 2, 8017 JZ Zwolle
Stadhuis, Grote Kerkplein 15, 8011 PK Zwolle

Neem contact met ons op

Postbus 10007, 8000 GA Zwolle
Stuur een bericht

Telefoon: 14 038 (5 cijfers,
tussen 09.00 en 17.00 uur)
Vanuit het buitenland: +31 38 498 31 38
Whatsapp: 06 83 29 66 88
(bellen naar dit nummer is niet mogelijk)

BTW/KvK-nummer

BTW: NL001900249B01
KvK: 08218173

Blijf op de hoogte

Aanmelden nieuwsbrief

Wij zijn bereikbaar via

© 2023 Gemeente Zwolle