Ronald Kamps

Trouwambtenaar

Beschikbaar: dinsdag, donderdag, vrijdag vanaf 14.30 uur, zaterdag, zondag.

Pen en papier

Als trouwambtenaar zet ik graag jullie verhaal op papier. Gewapend met pen en blocnote kom ik langs om dit verhaal uit jullie mond op te tekenen. Daarna schrijf ik mijn speech en wel zo dat het lijkt alsof jullie het zelf geschreven hebben. U zult zich als lezer wellicht afvragen; hoe gaat dat dan in zijn werk, dat interviewen en dat schrijven? Nu kan ik u lastig vallen met allerlei saaie voorbeelden, maar laat ik het eens anders doen.

Toen mijn jongste dochter 8 werd, ging zij naar groep 5. In de zomer hadden mijn vrouw en ik, tussen de aardappels en de doppertjes door, al enkele serieuze gesprekken met haar gevoerd. Zo wisten we welke juf ze zou krijgen (Ineke), de kleur van de tafel (rood) en wie er allemaal in haar klas zou komen te zitten (te veel om op te noemen). Wij dachten alles goed besproken te hebben tot half oktober de supermarkt zich met Sinterklaasspullen begon te vullen. Mijn dochter kwam thuis met de mededeling dat zij zelf cadeautjes moest kopen, zelf een gedichtje moest schrijven en zelf een surprise ging maken. 'Sinterklaas heeft het veel te druk om groep 5 erbij te doen.' Ik knikte begrijpend.

De novembermaand vloog voorbij:

  • Zij trok het lootje
  • Zij had halve en hele ideeën over de surprise en samen knutselden wij een zwembad in elkaar ( '…met tegeltjes, pap? Met tegeltjes, lieverd.' )
  • Zij vertelde allerlei anekdotes over Ewoud (de jongen van het lootje) en ik verpakte het in een rijmpje.

Op pakjesdag had juf Ineke aan mijn jongste telg gevraagd: 'Heb je dat allemaal, helemaal alleen, he-le-maal zelf gedaan?' Het antwoord bestond slechts uit één woord, maar het is het mooiste woord dat je als vader en trouwambtenaar kunt horen: JA