Buitengewoon Ambtenaar Burgerlijke Stand (BABS)

De gemeente Zwolle heeft een aantal trouwambtenaren in dienst. Een overzicht vindt u helemaal onderaan deze pagina. 

BABS

De trouwambtenaar is een Buitengewoon Ambtenaar Burgerlijke Stand (BABS). Hij of zij sluit alleen huwelijken en geregistreerde partnerschappen.

  • U kunt ervoor kiezen uw huwelijk door één van onze trouwambtenaren te laten sluiten.
  • Geef de naam van de trouwambtenaar van uw keuze door:
    • Bij de melding van uw huwelijk.
    • Of tot 4 weken voor de trouwdatum..
  • Geef bij voorkeur 3 namen door.

Keuze

Als de trouwambtenaar van uw keuze niet beschikbaar is op uw trouwdatum, kunt u een ander kiezen. Mochten ze allemaal verhinderd zijn, dan zorgen wij ervoor dat een andere trouwambtenaar uw huwelijk sluit.

Persoonlijk gesprek

Uw BABS neemt ongeveer één week voor de trouwdag telefonisch contact met u op om een afspraak te maken voor een persoonlijk gesprek.

Verkorte ceremonie

Voor een huwelijk met een verkorte ceremonie neemt de BABS alleen telefonisch of per e-mail contact met u op.

Eigen trouwambtenaar

U kunt uw huwelijk ook laten sluiten door bijvoorbeeld uw vader of moeder, goede vriend of collega is ook mogelijk. Deze persoon wordt dan voor één dag benoemd en beëdigd. Hieraan zijn wel extra kosten verbonden.

Minimaal 6 weken voor de trouwdatum

U moet de aanvraag voor benoeming minimaal 6 weken voor de trouwdatum doen. De eventuele beëdigingsprocedure bij de rechtbank is namelijk op de laatste woensdagmiddag van de maand om 15.30 uur.

Zwolse trouwambtenaar

Na de benoeming ontvangt de benoemde trouwambtenaar een brief met informatie. Vindt het huwelijk op een zelf gekozen locatie plaats, dan is hierbij ook een Zwolse trouwambtenaar aanwezig.

Verkorte ceremonie of gratis trouwen

Let op: voor een huwelijk met een verkorte ceremonie of een kosteloos huwelijk of een huwelijk aan de balie kunt u géén eigen trouwambtenaar laten benoemen.