Veelgestelde vragen doorgeven inkomsten bij bijstand

Moet ik mijn inkomsten doorgeven?

Ontvangt u een bijstandsuitkering of IOAW/ IOAZ-uitkering? En heeft u daarnaast inkomsten? Dan moet u uw inkomsten iedere maand doorgeven aan de gemeente. Dit staat ook in de beschikking die u heeft ontvangen.

Het kan zijn dat uw inkomsten maar één of twee keer per jaar wijzigen. Bijvoorbeeld als u pensioen of een Wajong-uitkering ontvangt. U hoeft dan uw inkomsten niet maandelijks door te geven. Wijzigen uw inkomsten toch? Geef dit dan door.

Waarom moet ik mijn inkomsten doorgeven?

De gemeente vult uw inkomsten aan tot het uitkeringsbedrag waarop u recht heeft. Daarom moeten we weten hoeveel u iedere maand heeft ontvangen. Dit staat op uw bewijsstukken (bijvoorbeeld uw loonstroken). Daarop staat ook of u bijvoorbeeld vakantiegeld of een reiskostenvergoeding ontvangt.

Wanneer moet ik mijn inkomsten doorgeven?

In dit overzicht ziet u welke bewijksstukken u wanneer moet doorgeven. Komt uw opgave vlak voor de betaaldatum bij ons binnen? Dan kunnen wij die mogelijk niet meer op tijd verwerken. Uw uitkering ontvangt u dan maximaal vijf werkdagen later. De vaste betaaldatums vindt u in 1 overzicht.

Ik heb weekloon. Wanneer moet ik mijn inkomsten doorgeven?

Spaar de weekstroken op voor de betreffende periode en geef ze in één keer door.

Ik heb een nabetaling ontvangen over een eerdere periode. Wat moet ik doen?

Stuur deze mee met uw eerstvolgende opgave. In de toelichting kunt u daarover iets vermelden. Wij kunnen de nabetaling tot zes maanden verrekenen. Dat kan in stappen.

Ik heb deze periode niet gewerkt en heb dus geen inkomsten. Moet ik toch opgave doen?

Ja, u moet opgave doen als die plicht aan u is opgelegd. Anders ontvangt u géén uitkering. U voegt in deze situatie geen bewijsstukken bij. In de toelichting geeft u aan waarom u geen inkomsten heeft ontvangen.

Hoe weet ik of mijn opgave is ontvangen en verwerkt?

U kunt dit zien op Mijn Loket. Wij houden u ook via e-mail op de hoogte.

Wanneer ontvang ik mijn uitkering?

Alle betaaldatums vindt u in 1 overzicht.

Mijn werk stopt. Moet ik dan nog steeds maandelijks mijn inkomsten doorgeven?

Nee, als u geen werk meer heeft, vervalt de maandelijkse opgaveplicht. U moet wel digitaal doorgeven dat het werk is gestopt. Geef dit binnen 5 werkdagen door.

Ik heb werk gevonden. Tellen al mijn inkomsten mee voor mijn uitkering?

In sommige situaties telt een deel van uw inkomsten niet mee. Dit noemen we vrijlating van inkomsten. Hierdoor ontvangt u iets meer inkomen. Voor de vrijlating kijken wij naar uw inkomstenopgave of melding dat u bent gaan werken.

Waarom heb ik mijn uitkering niet op tijd ontvangen?

Wij hebben dan waarschijnlijk uw opgave niet (op tijd) ontvangen. Of uw opgave was niet volledig. Heeft u hierover geen bericht ontvangen? Bel dan 14038.

Ik heb te veel/ te weinig uitkering ontvangen. Wat nu?

Bel zo snel mogelijk 14038. We bekijken dan wat er niet klopt en hoe we dit kunnen aanpassen.

Ik heb (nog) geen bewijsstukken. Wat nu?

U wacht met de opgave totdat u alle bewijsstukken heeft. Als dit telkens niet lukt voor de vaste betaaldatum, bel dan 14038 en vraag naar de Uitkeringsadministratie. We bekijken dan samen wat de beste oplossing is. 

Ik heb het bewijsstuk niet digitaal. Wat nu?

Vraag uw werkgever of u uw loonstrook digitaal kunt krijgen. Of maak een goede foto van uw bewijsstuk met een smartphone of tablet. Voeg de foto toe via uploaden.

Moet mijn bewijsstuk een pdf-bestand zijn?

Nee, dat hoeft niet. U kunt bestanden in allerlei formats uploaden. Zoals Word, Excel, jpg, txt en pdf.

Waarom moet ik mijn inkomsten digitaal doorgeven?

Veel mensen krijgen hun loonstrook digitaal. Het printen, invullen van een papieren formulier en terugsturen kost meer moeite en tijd dan een digitale opgave. Ook is een digitale opgave veiliger.

Kan ik mijn inkomsten doorgeven met mijn smartphone of tablet?

Ja. Dat is zelfs makkelijker als u geen digitaal bewijsstuk heeft. Nadat u op ‘Toevoegen bestand’ klikt, kunt u met uw smartphone of tablet een foto maken van uw bewijsstuk. Die foto voegt u dan toe.

Ik heb geen DigiD. Wat moet ik doen?

U kunt DigiD online aanvragen. Heeft hierbij hulp nodig? Volg dan de cursus Digisterker.

Is er een instructie?

Hieronder kunt een pdf-bestand met instructies openen

uitleg-opgave-inkomsten.pdf

Waar kan ik terecht met vragen?

Bel 14038 of neem contact op met uw consulent Inkomen.

Kan ik op een andere manier mijn inkomsten doorgeven?

Met DigiD kunt u uw inkomsten snel en digitaal doorgeven. We kunnen zo uw uitkering ook snel berekenen en -als er recht is- betalen. Lukt het doorgeven met DigiD niet? Dan kunt u hulp krijgen. 

U kunt uw inkomsten ook doorgeven door deze met een bewijsstuk van die inkomsten te mailen naar postbus@zwolle.nl. Dit is wel minder snel en minder veilig dan met DigiD.

Kan ik hulp krijgen?

Bekijk of iemand uit uw gezin, familie of vriendenkring u kan helpen. Anders kunt u terecht bij: