Welke maatregelen gelden er voor geplande huwelijken op het stadskantoor of stadhuis?

Bij de geplande huwelijken en geregistreerd partnerschappen op het stadhuis (Schepenzaal) en stadskantoor (gratis) gelden regels voor het aantal aanwezigen:

  • Trouwen/geregistreerd partnerschap op het stadhuis (Schepenzaal): er mogen voorlopig maximaal 40 gasten aanwezig zijn. Meer gasten zijn helaas niet mogelijk, omdat dan geen 1,5 meter afstand gehouden kan worden. Het paar dat trouwt/partnerschap registreert hoort ook bij het maximale aantal aanwezigen. Ook hun kinderen en alle kinderen van gasten tellen mee (óók als zij jonger zijn dan 13 jaar). Verder telt ook bijvoorbeeld de fotograaf mee met het aantal gasten. De trouwambtenaar telt niet mee. 
  • Gratis trouwen/geregistreerd partnerschap op dinsdagochtend op het Stadskantoor: naast het paar mogen alleen de getuigen én de minderjarige kinderen (onder de 18 jaar) van het paar aanwezig zijn. Dat was altijd al zo.

Bij alle huwelijken of geregistreerd partnerschappen moet u voorlopig rekening houden met  de maatregelen hieronder:

  • Tijdens de ceremonie voor het huwelijk of geregistreerd partnerschap moeten gasten die niet tot hetzelfde huishouden horen 1,5 meter afstand van elkaar houden. In de Schepenzaal staan de stoelen twee aan twee in de ruimte. Zo kunt dus wel naast een huisgenoot zitten, maar houdt u genoeg ruimte tot de andere gasten.
  • U mag geen fysiek contact hebben. Dit betekent dat u elkaar niet mag aanraken. U mag dus bijvoorbeeld geen handen schudden om elkaar te feliciteren. Natuurlijk mag het stel dat gaat trouwen of geregistreerd partnerschap aangaat wél fysiek contact hebben met elkaar.
  • Heeft u of uw aanstaande echtgenoot of partner klachten als verkoudheid, hoesten, keelpijn, koorts? Dan kan het huwelijk of geregistreerd partnerschap helaas niet doorgaan. Neem zo snel mogelijk contact met ons op via telefoonnummer 14038.
  • Heeft één van uw gasten klachten als verkoudheid, hoesten, keelpijn, koorts? Vraag hem of haar dan om thuis te blijven en dus niet naar uw huwelijk of geregistreerd partnerschap te komen.
  • Uw trouwambtenaar controleert voor het huwelijk of geregistreerd partnerschap de identiteit van u, uw partner en uw getuigen. De trouwambtenaar pakt uw identiteitsbewijs niet aan. Hij of zij houdt 1,5 meter afstand.
  • Voor het ondertekenen van de akte zijn meerdere pennen beschikbaar. Zo hoeft u de pen niet door te geven.
  • Heeft u een voorgesprek met de trouwambtenaar? Dan heeft u dit gesprek per email, telefonisch, via skype of op een andere manier.