Veilige straat

Weggebruikers weten wel dat er niet harder dan 30 km gereden mag worden of dat zij niet moeten parkeren op de hoek van een straat, maar niet iedereen houdt zich daar aan.

Borden, smiley`s, spandoeken helpen vaak maar even en elke dag een agent op de hoek van de straat zetten is ook geen oplossing. Daarom komen veel bewoners zelf in actie en organiseren een gedragscampagne. 

Dat deden de bewoners in de Binnenstad en aan de Punterdiep in Aa-landen.

Ludieke verkeersactie Binnenstad

Bewoners van de Binnenstad kozen elke twee weken een straat uit waar zij op een ludieke manier verkeersdeelnemers wezen op de maximum snelheid van 30 kilometer. Een rondreizend circus zoals zij dat zelf noemden.

Ze gebruikten scrabbleborden, smileyborden, paraplu’s, spandoeken en spuitmallen en trakteerden op smakelijke verkeersbordjes.

Verkeersactie in de Punterdiep voor een veilige buurt

De bewoners van de Punterdiep zijn samen met de gemeente en politie in actie gekomen tegen hardrijders in de straat.

Buurtbewoner Penny: “Onze wijk is een kinderrijke wijk. Met name in onze straat spelen kinderen van 2 tot 10 jaar veel samen. We hebben een klein pleintje waar ze met de bal spelen, fietsen en skelteren. De ballen schieten soms de weg over en de kinderen fietsen nog wel eens onbedacht de weg op. Als ouder probeer je je kinderen er natuurlijk voor te behoeden, maar uit hun enthousiasme gebeurt het dan soms toch. In de "S" weg die aansluit op onze straat, rijden automobilisten vaak best hard. Hier mag je maximaal 30 km en dat is al best hard. Het is een stukje waar je voor het oversteken niet alleen naar links en rechts moet kijken, maar ook achter je. Het is niet erg overzichtelijk.”

Samen met de wijkbeheerder en de politie is een actiemiddag georganiseerd. Kinderen hielpen de politie om met een lasergun de snelheid te meten van auto’s, is een waarschuwing op het wegdek gespoten en zijn hardrijders ‘gewaarschuwd’ en bij goed rijgedrag beloond.

Ook een gedragscampagne organiseren?

Bewoners kunnen zelf al veel bereiken op een eenvoudige manier.

  • Parkeer de auto’s ‘om-en-om’ aan beide kanten van de straat, zodat automobilisten alleen zigzaggend door de straat kunnen rijden.
  • Blokkeer met pionnen bepaalde delen van de straat om hardrijders te hinderen.
  • Deel flyers uit.
  • Organiseer een Kinderstraat waarbij de straat voor een dag wordt afgesloten.

De gemeente ondersteunt bewoners om de verkeersveiligheid in hun straat of buurt te verbeteren. De gemeente kan tijdelijk een smileybord of spandoeken inzetten om weggebruikers te wijzen op hun rijgedrag.

Wilt u (samen met uw buren) een buurtactie beginnen zoals in de Punterdiep of Binnenstad ? Of wilt u een smileybord of spandoek laten plaatsen, neemt u dan contact op met de wijkbeheerder.

U kunt ook Veilig Verkeer Nederland afdeling Zwolle vragen voor hulp bij het organiseren van een verkeersactie.