Wat kan ik zelf doen

Stroomuitval? Weet wat u moet doen

TV kijken, je mobiele telefoon opladen, de lampen aandoen als het donker wordt, bij thuiskomst de verwarming aanzetten. Het beschikken over elektriciteit is de normaalste zaak van de wereld.

Toch kan de elektriciteit door kortsluiting of een kabelbreuk uitvallen. Oververhitting, storm, blikseminslag of graafwerkzaamheden kunnen hiervan de oorzaak zijn. Meestal beperkt stroomuitval zich tot een vrij klein gebied en is het van zeer korte duur.

Lees meer

Asbestbrand? Weet wat u moet doen

Brand. Iets waar u liever niet aan denkt. Toch kan er plotseling brand ontstaan. Bij een brand kunnen schadelijke stoffen vrijkomen. Asbest is zo’n gevaarlijke stof. De brandweer kan niet altijd direct vaststellen of er sprake is van een asbestbrand. Wel kunt u ervan uitgaan dat in veel oude(re) gebouwen asbest is verwerkt. Weet daarom wat u bij een (asbest)brand moet doen én laten.

Lees meer

Wat doet u bij een griepgolf?

Er zijn verschillende virussen waar u ziek van kunt worden, bijvoorbeeld griep. Als we te maken hebben met een besmettelijke ziekte die veel mensen treft, dan spreken we dan van een ziektegolf of epidemie. Gelukkig kunt u de kans dat u besmet raakt verkleinen door zelf een aantal eenvoudige maatregelen te nemen. 

Lees meer

Hoogwaterof overstroming? Weet wat u moet doen

Nederland is een waterrijk land. Door veranderingen in het klimaat lopen we steeds meer risico op hoge waterstanden, dijkdoorbraken en overstromingen. Dit geldt ook voor Zwolle en omgeving. De overheid doet er alles aan om het risico hierop zo klein mogelijk te houden. Toch kan het voorkomen dat u met een overstroming te maken krijgt.

Om de gevolgen hiervan zoveel mogelijk te beperken, is het belangrijk dat u hier op voorbereid bent, zodat u weet wat u moet doen als het misgaat.

Lees meer

Wat doet u als er geen drinkwater is?

Drinkwater is belangrijk, voor onze gezondheid en onze maatschappij. Schoon water is een van onze eerste levensbehoeften. In Nederland vinden we het heel normaal dat we altijd kunnen beschikken over voldoende schoon water uit de kraan, om te drinken of ons mee te wassen. Toch kan het voorkomen dat drinkwater tijdelijk niet beschikbaar is. Zeker tijdens hete zomerdagen kan dat heel vervelend zijn. Bent u goed voorbereid?

Lees meer

Particuliere speeltoestellen in de openbare ruimte

Buitenspelen is leuk en gezond. Om het voor kinderen nog leuker te maken, plaatsen bewoners vaak een speeltoestel zoals een glijbaan in de openbare ruimte. De openbare ruimte is de ruimte die iedereen kan gebruiken, zoals een grasveldje. Wilt u ook een speeltoestel in uw buurt plaatsen of heeft u er al één in uw straat geplaatst? Houd u dan rekening met deze regels.

Lees meer

Een noodsituatie komt altijd onverwacht

Bent u voorbereid?

In Nederland zijn we goed voorbereid op noodsituaties of calamiteiten. Toch kan er altijd onverwacht iets ernstigs gebeuren. Een grote brand, extreem weer of andere bijzondere omstandigheden kunnen vragen om speciale maatregelen.

In dat geval is het belangrijk dat u precies weet waar u aan toe bent en wat u moet doen. Als de sirene gaat bijvoorbeeld, want dat betekent dat er acuut gevaar dreigt.

Lees meer

Tips om brand te voorkomen

Brand. Iets waar u liever niet aan wilt denken, maar toch ook iets om eens bij stil te staan. Met een paar simpele maatregelen kunt u veel doen om brand thuis te voorkomen of de schade te beperken. Als u nadenkt over de gevaren van brand en weet waar u op moet letten, dan wordt het thuis brandveiliger. 

Lees meer

Brandveiligheidstips voor kamerbewoners

Als je op kamers woont, is het voorkomen van brand en wat je moet doen als er brand uitbreekt misschien niet iets waar je over nadenkt. Toch is het belangrijk om stil te staan bij de brandveiligheid in je kamer of in jullie studentenhuis. Om je hierbij te helpen vind je hieronder informatie en een aantal tips voor een brandveilige tijd voor jou en je huisgenoten.

Lees meer

Inbreken? Niet bij ons!

Het zal u maar gebeuren: u komt thuis en er is ingebroken. In één klap is uw gevoel van veiligheid in huis verdwenen. Een onbekende heeft uw privébezittingen doorzocht, een enorm vervelend en naar gevoel. De emotionele schade is vaak veel groter dan de materiële schade. Helaas komt woninginbraak nog steeds veel voor. Ook in Zwolle.

De gemeente en politie blijven zich inzetten voor een veilige woonomgeving. Zelf kunt u de kans dat er wordt ingebroken verkleinen. Op deze website leest u daar meer over. (Klik op de hoofdstukken in het menu rechts)

Lees meer