Vernieuwen Oosterlaan en Westerlaan

Zwolle werkt hard aan de ontwikkeling van de Spoorzone. Na de herinrichting van stadsentree Stationsplein-Stationsweg, pakken we de Oosterlaan en Westerlaan grondig aan. Van april 2022 tot mei 2023 veranderen deze lanen tot een gastvrije en klimaat-robuuste groene verbinding waar het prettig is om te verblijven.

Vernieuwing oosterlaan en Westerlaan

Op deze pagina leest u informatie over de werkzaamheden en de bereikbaarheid gedurende het vernieuwen van de lanen. Bent u benieuwd naar de plannen en tekeningen, gaat u naar het ontwerp.

Vernieuwing

Het werk aan de Oosterlaan verliep voorspoedig. Enkele weken eerder dan gepland, is de Oosterlaan sinds 22 juli 2022 weer toegankelijk voor fietsers, voetgangers en automobilisten. Aan beide zijden van de weg komen in het najaar van 2022 nieuwe bomenrijen en andere beplanting. Hierna is de Oosterlaan helemaal vernieuwd. 

Vanaf 23 augustus 2022 tot medio mei 2023 werken we aan de nieuwe inrichting van de Westerlaan. Hieronder zijn enkele vragen en antwoorden over de uitvoering van het project. 

Wat zijn de werkzaamheden aan de Westerlaan?
 1. We plaatsen eerst bouwhekken om het werkgebied van de aannemer. Daarna gelden de omleidingsroutes voor fietsers en gemotoriseerd verkeer. Voetgangers kunnen gebruikmaken van het oude trottoir aan de kant van de woningen of tijdelijke loopplaten.
 2. Over de gehele rijbaan van de Westerlaan verwijderen we daarna het asfalt en oude bestratingen. 
 3. We verwijderen ook alle regenwaterputten en aansluitingen op het afvalwater-riool. Net als in de Oosterlaan leggen we ook hier een drainagesysteem aan waar de nieuwe regenwaterputten op aansluiten.
 4. We vervangen een groot deel van het afvalwater-riool en brengen er daarnaast een riool voor regenwater aan.
 5. Onder de grond brengen we er een laag van ca. 35 cm grove puin aan. Bij extreme regenval slaat deze puinlaag het water tijdelijk op.
 6. Bij de bestaande bomen en op de plek waar de 10 nieuw bomen komen, brengen we de grondverbetering aan.
 7. Nadat alle ondergrondse activiteiten zijn uitgevoerd, brengen we de nieuwe indeling van de Westerlaan aan met trottoirbanden en klinkerbestrating.
 8. Bij De Parkschool brengen we een verhoogd plateau aan om de verkeersveiligheid te vergroten. We leggen ook een plateau aan op het kruispunt Westerlaan - Parkstraat.
Wanneer en waar wordt er gewerkt?
 1. Van dinsdag 23 augustus tot begin oktober 2022 werken we in het deel voor de Nieuwe Buitensociëteit tussen het vernieuwde Stationsplein en de parkeergarage. De Westerlaan is in deze periode voor gemotoriseerd verkeer en fietsverkeer alleen bereikbaar vanaf de Willemskade. Voor voetgangers blijft de laan toegankelijk zowel vanaf het Stationsplein als Willemskade.
 2. Van begin oktober tot begin december 2022 werken we in het deel vanaf de parkeergarage tot aan het kruispunt met de Parkstraat. De parkeergarage is in deze periode alleen bereikbaar vanaf het Stationsplein.
 3. Van begin december 2022 tot medio januari 2023 pakken we het volgende deel aan vanaf het kruispunt met de Parkstraat tot aan de inrit naar de bierbrouwerij Bohemean.
 4. Van medio januari tot eind februari 2023 werken we in het deel vanaf de inrit van de bierbrouwerij Bohemean tot en met de tweede inrit van Citypost.
 5. Eind februari tot begin april 2023 werken we verder aan het deel vanaf de tweede inrit van Citypost tot aan de laatste inrit van Citypost.
 6. Van begin april tot eind april 2023 pakken we het laatste deel aan vanaf de laatste inrit van Citypost tot net voor het kruispunt met de Willemskade.
Blijft de Westerlaan bereikbaar?

Gedurende het werk moeten we helaas (delen van) de Westerlaan afsluiten voor gemotoriseerd verkeer en fietsverkeer. Dit is nodig voor de veiligheid van de werkers, omwonenden en andere mensen die zich in de omgeving van de werkzaamheden verplaatsen. 

Hoe wordt het verkeer omgeleid?

We zorgen dat de bewoners van de lanen en andere voetgangers via het trottoir en/of tijdelijke looproute de Westerlaan kunnen bereiken. Alternatieve routes voor fietsers lopen via de Stationsweg - Burgemeester van Roijensingel – Emmawijk - Willemskade of via de Koggetunnel - Nieuwe Veerallee - Willemskade. Met verkeersborden geven we de alternatieve routes aan voor gemotoriseerd verkeer via de Van Karnebeektunnel – IJsselallee – Nieuwe Veerallee - Willemskade of via de Burgemeester van Roijensingel -Willemskade.

Waar kan ik terecht met vragen?

Zit uw vraag hierboven niet tussen of hebt u een opmerking en/of tips? We horen deze graag van u. Stel uw vraag en deel uw opmerking en tips met Otto Offereins, de directievoerder bij de herinrichting van de Ooster- en Westerlaan. Hiervoor kunt u een bericht sturen naar O.Offereins@zwolle.nl. U kunt Otto ook per telefoon bereiken via 14038 (lokaal tarief).  

Tip: kijk naar de onderstaande video over de werkzaamheden. Deze video is opgenomen tijdens de starthandeling van het werk aan de Oosterlaan begin april 2022.

Zwolle vernieuwt Oosterlaan-Westerlaan

Foto: Otto Offereins, directievoerder

Directievoerder Otto Offereins

Afspraak maken

In het Stadskantoor kunt u alleen op afspraak terecht.

Maak een afspraak 

Stadskantoor, Lübeckplein 2, 8017 JZ Zwolle
Stadhuis, Grote Kerkplein 15, 8011 PK Zwolle

Neem contact met ons op

Postbus 10007, 8000 GA Zwolle
Stuur een bericht

Telefoon: 14 038 (5 cijfers,
tussen 09.00 en 17.00 uur)
Vanuit het buitenland: +31 38 498 31 38
Whatsapp: 06 83 29 66 88
(bellen naar dit nummer is niet mogelijk)

BTW/KvK-nummer

BTW: NL001900249B01
KvK: 08218173

Blijf op de hoogte

Aanmelden nieuwsbrief

Wij zijn bereikbaar via

© 2022 Gemeente Zwolle