bord iconVernieuwing Oosterlaan en Westerlaan

Zwolle werkt hard aan de ontwikkeling van de Spoorzone. Na de herinrichting van stadsentree Stationsplein-Stationsweg, pakken we de Oosterlaan en Westerlaan grondig aan. Van april 2022 tot mei 2023 veranderen deze wegen in gastvrije, prettige en klimaat-robuuste lanen.

Vernieuwing oosterlaan en Westerlaan

Op deze pagina leest u over de werkzaamheden en de bereikbaarheid gedurende het vernieuwen van de lanen. Bent u benieuwd naar de plannen en tekeningen, ga dan naar het ontwerp.

Oosterlaan Zwolle is vernieuwd

Oosterlaan is klaar

Het werk aan de Oosterlaan verliep voorspoedig. Enkele weken eerder dan gepland, is de Oosterlaan sinds in juli 2022 weer open. De rijbaan van de Oosterlaan is nu smaller en de stoep is breder. Het asfalt is vervangen met traditionele gebakken klinkers. Naast de laan vangt de groene wadi regenwater op. De wadi laat het water in de grond langzaam wegzakken. Nieuwe rijen platanen groeien aan de beide zijden van de Oosterlaan. De bomen en de wilde wingerd langs het spoor laten je de verandering van de seizoenen zien.

Werk Westerlaan in volle gang 

Vanaf 23 augustus 2022 tot ongeveer mei 2023 richten we de Westerlaan opnieuw in. Lees hieronder enkele vragen en antwoorden over dit project. 

Wat zijn de werkzaamheden aan de Westerlaan?
 1. We plaatsen eerst bouwhekken om het werkgebied van de aannemer. Daarna gelden de omleidingsroutes voor fietsers en gemotoriseerd verkeer. Voetgangers de oude stoep aan de kant van de woningen gebruiken, of de tijdelijke loopplaten.
 2. Over de hele rijbaan van de Westerlaan verwijderen we daarna het asfalt en de oude bestrating. 
 3. We verwijderen ook alle regenwaterputten en aansluitingen op het afvalwater-riool. Net als in de Oosterlaan leggen we ook hier een drainage-systeem aan waar de nieuwe regenwaterputten op aansluiten.
 4. We vervangen een groot deel van het afvalwater-riool en leggen ernaast een riool voor regenwater aan.
 5. Onder de grond brengen we een laag aan van ongeveer 35 centimeter grove puin. Bij extreme regenval slaat deze puinlaag het water tijdelijk op.
 6. Bij de bomen en op de plek waar de 10 nieuw bomen komen, verbeteren we de grond.
 7. Nadat we onder de grond klaar zijn, leggen we de nieuwe indeling van de Westerlaan aan met stoepranden en klinkerbestrating.
 8. Bij De Parkschool leggen we een verhoogd plateau aan om de weg veiliger te maken. We leggen ook een plateau aan op het kruispunt Westerlaan - Parkstraat.
Wanneer en waar wordt er gewerkt?
 1. Van dinsdag 23 augustus tot begin oktober 2022 werken we in het deel voor de Nieuwe Buitensociëteit, tussen het vernieuwde Stationsplein en de parkeergarage. De Westerlaan is dan voor gemotoriseerd verkeer en fietsverkeer alleen bereikbaar vanaf de Willemskade. Voor voetgangers blijft de laan toegankelijk, zowel vanaf  Stationsplein als Willemskade.
 2. Van begin oktober tot begin december 2022 werken we in het deel vanaf de parkeergarage tot aan het kruispunt met de Parkstraat. De parkeergarage is dan alleen bereikbaar vanaf het Stationsplein.
 3. Van begin december 2022 tot medio januari 2023 pakken we het volgende deel aan, vanaf het kruispunt met de Parkstraat tot aan de inrit naar de bierbrouwerij Bohemean.
 4. Van ongeveer januari tot eind februari 2023 werken we in het deel vanaf de inrit van de bierbrouwerij Bohemean tot en met de tweede inrit van Citypost.
 5. Eind februari tot begin april 2023 werken we verder aan het deel vanaf de tweede inrit van Citypost tot aan de laatste inrit van Citypost.
 6. Van begin april tot eind april 2023 pakken we het laatste deel aan, vanaf de laatste inrit van Citypost tot net voor het kruispunt met de Willemskade.
Blijft de Westerlaan bereikbaar?

Tijdens het werk moeten we helaas (delen van) de Westerlaan afsluiten voor gemotoriseerd verkeer en fietsers. Dit is nodig voor de veiligheid van de werkers, omwonenden en andere mensen die zich in de omgeving van de werkzaamheden verplaatsen. 

Hoe wordt het verkeer omgeleid?

We zorgen ervoor dat de bewoners van de lanen en andere voetgangers via de stoep en/of tijdelijke looproute de Westerlaan kunnen bereiken. Omleidingsroutes voor fietsers lopen via Stationsweg - Burgemeester van Roijensingel – Emmawijk – Willemskade of via Koggetunnel – Nieuwe Veerallee – Willemskade.

Met verkeersborden geven we de omleidingsroutes aan voor gemotoriseerd verkeer via Van Karnebeektunnel – IJsselallee – Nieuwe Veerallee – Willemskade of via  Burgemeester van Roijensingel – Willemskade.

Waar kan ik terecht met vragen?

Zit uw vraag hierboven niet tussen of hebt u een opmerking en/of tip? We horen deze graag van u. Neem contact op met Otto Offereins, de directievoerder van de herinrichting van de Ooster- en Westerlaan. Stuur een bericht naar O.Offereins@zwolle.nl, of bel naar 14038 (lokaal tarief).  

Tip: bekijk onderstaande video over de werkzaamheden. Deze is begin april 2022 opgenomen, tijdens de starthandeling van het werk aan de Oosterlaan.

Afspraak maken

In het Stadskantoor kunt u alleen op afspraak terecht.

Maak een afspraak

Stadskantoor, Lübeckplein 2, 8017 JZ Zwolle


Stadhuis, Grote Kerkplein 15, 8011 PK Zwolle

Neem contact met ons op

Postbus 10007, 8000 GA Zwolle

Stuur een bericht

Telefoon: 14 038 (5 cijfers,
tussen 08.30 en 17.00 uur)
Vanuit het buitenland: +31 38 498 31 38

Whatsapp: 06 83 29 66 88
(bellen naar dit nummer is niet mogelijk)

Wij zijn bereikbaar via

© 2023 Gemeente Zwolle