gebouw iconvm Marnixschool

Westerlaan 40

De Marnixschool voor lager onderwijs werd in 1932-1933 ontworpen door de Zwolse architecten M. en H. Meijerink. Opdrachtgever was de Vereniging voor Christelijk Volksonderwijs te Zwolle. In 1961 werd de noordelijke vleugel aan het eind in de oorspronkelijke bouwstijl verhoogd met een verdieping. Het in hoofdopzet 14-klassige schoolcomplex ligt aan de Westerlaan naast de Parkschool. Het schoolgebouw is vanuit een L-vormige plattegrond opgetrokken in baksteen met twee bouwlagen onder ver overstekende met pannen gedekte schilddaken. De twee hoofdvleugels van het gebouw begrenzen aan de linker- en aan de achterzijde het schoolplein, dat aan de straatzijde afgesloten wordt met een rijwielstalling. Deze langgerekte stalling heeft een groot dakoverstek en een strook liggende rechthoekige vensters. Deze sluit in detaillering aan op een aangrenzende ronde erker. Het geheel is aan de voorzijde voorzien van bloembakken.  

De baksteen gevels hebben gekoppelde stalen kozijnen met een roedenverdeling en betonnen stroken. In de oksel van het gebouw is de hoofdentree en in de vleugel aan de Westerlaan is nog een entree. Beiden hebben een dunne betonluifel waardoor de gevel samen met sterk uitstekende daklijst en de betonbanden een sterke horizontale werking heeft. Deze werking wordt nog versterkt door de grote overhoekse dakkapel die boven de hoofdentree is gesitueerd.

Centraal in de kopgevel aan de Westerlaanzijde zijn drie smalle verticale vensters geplaatst die gevuld zijn met gekleurd glas-in-lood.

Het interieur van het schoolgebouw verkeert nog vrijwel in de oorspronkelijke staat.

Al met al is deze school een gaaf en bijzonder voorbeeld van de scholenbouw in Zwolle. Het is duidelijk dat de architecten zich qua vormentaal hebben laten inspireren door het vroege werk van de bekende Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright. Architectonisch is dit een hoogstandje in de vooroorlogse scholenbouw van Zwolle. Het is mooi dat deze school ook nog steeds zijn oorspronkelijke onderwijsfunctie heeft behouden.

Foto van de Marnixschool

Afspraak maken

In het Stadskantoor kunt u alleen op afspraak terecht.

Maak een afspraak

Stadskantoor, Lübeckplein 2, 8017 JZ Zwolle
Stadhuis, Grote Kerkplein 15, 8011 PK Zwolle

Neem contact met ons op

Postbus 10007, 8000 GA Zwolle

Stuur een bericht

Telefoon: 14 038 (5 cijfers,
tussen 08.30 en 17.00 uur)
Vanuit het buitenland: +31 38 498 31 38

Whatsapp: 06 83 29 66 88
(bellen naar dit nummer is niet mogelijk)

BTW/KvK-nummer

BTW: NL001900249B01
KvK: 08218173

Blijf op de hoogte

Aanmelden nieuwsbrief

Wij zijn bereikbaar via

© 2023 Gemeente Zwolle