Brief Coronaregels tijdens Wmo-vervoer - april 2021

Beste meneer, mevrouw,

U maakt gebruik van het Wmo-vervoer. Voor de vervoerder, de chauffeurs en alle reizigers gelden er regels door het coronavirus. Als iedereen de regels opvolgt, kunnen we het Wmo-vervoer zo goed mogelijk laten doorgaan. In deze brief leest u wat u moet doen.  

Waar komen de regels vandaan?

Voor het vervoer gelden er protocollen. Voor het Wmo-vervoer geldt het protocol ‘veilig zorgvervoer vanaf 18 jaar en ouder’. Dit is opgesteld door het Koninklijk Nederlands Vervoer. In het protocol staan regels waaraan de vervoerder, chauffeurs en reizigers zich moeten houden. Wilt u het protocol nalezen? Dat kan op www.knv.nl/protocol-zorgvervoer.

De belangrijkste regels in het Wmo-vervoer

 • Algemene hygiëneregels
  De algemene hygiëneregels gelden, zoals handen wassen, hoesten en niezen in de binnenkant van uw elleboog, geen handen schudden en 1,5 meter afstand houden van anderen. Bij milde klachten blijft u thuis.
   
 • Mondkapjes
  U bent verplicht een chirurgisch mondkapje te dragen. Het gaat om type II of type IIR. U moet zelf voor een mondkapje zorgen. De mondkapjes zijn te koop bij reguliere winkels of via internet. Let er goed op dat u het juiste type koopt. U kunt de mondkapjes ook gratis ophalen bij het Sociaal wijkteam. Bent u uw mondkapje vergeten? Dan krijgt u er een van de taxichauffeur. Stoffen en uitwasbare mondkapjes zijn niet toegestaan.
   
 • Geen mondkapje kunnen dragen
  Kunt u door uw beperking of aandoening geen mondkapje dragen? Bel dan het Sociaal wijkteam: (038) 498 9980. Samen bespreekt u wat mogelijk is.
   
 • Hulp bij in- en uitstappen
  U stapt zoveel mogelijk zelfstandig in en uit de taxi(bus) en doet zoveel mogelijk zelf uw gordel om. Heeft u daarbij echt ondersteuning nodig? Dan helpt de chauffeur u.
   
 • Aantal reizigers
  In de taxi(bus) mag er per bank of rij stoelen maar één zitplaats bezet zijn. De reizigers mogen niet recht achter elkaar zitten en ook niet recht achter de chauffeur. Zit u in een rolstoel? Dan wordt dit als één zitplaats gezien.
   
 • Opvouwbare rolstoel, scootmobiel en rollator
  Een opvouwbare rolstoel, scootmobiel of rollator mag mee in de taxi(bus). Als de chauffeur deze moet aanraken, maakt hij de contactpunten eerst schoon.
   
 • Persoonlijke indicaties
  Heeft u een persoonlijke indicatie voor het vervoer, zoals voorin zitten, of vervoer met alleen een personenwagen? Dan kan het zijn dat de vervoerder uw indicatie niet kan uitvoeren. Dat komt door de uitzonderlijke situatie en de regels.   
 • Langere wachttijden tijdens spitstijden
  Er mogen minder mensen tegelijk in de taxi(bus). Daardoor kan het zijn dat u wat langer moet wachten tijdens spitstijden. Wij vragen uw begrip hiervoor.
   
 • Vervoer naar vaccinatielocatie
  Als u een uitnodiging heeft voor het coronavaccin, kunt u met het Wmo-vervoer naar de vaccinatielocatie. U betaalt voor deze rit geen eigen bijdrage. U kunt dit melden bij de reservering van uw rit.

Heeft u vragen?

Neem dan contact op met het Sociaal wijkteam via telefoonnummer (038) 498 9980. Meer informatie over het Sociaal wijkteam Zwolle vindt u op www.swtzwolle.nl.

Met vriendelijke groet,

Bertus Bouman
Teammanager Sociaal wijkteam Zwolle