Herdenking 15 augustus

Ieder jaar staan we in Zwolle op 15 augustus bij het Indië- en Nieuw Guinea-monument in Park Eekhout stil bij alle militaire- en burgerslachtoffers die zijn omgekomen in Oost-Azië in de periode 1941-1962. 

Het monument werd in 2002 opgericht ter nagedachtenis aan de burgers en militairen die de dood vonden door oorlog, bezetting, gevangenschap en terreur in Oost-Azië.

Het gaat om slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog tijdens de Japanse bezetting (1941-1945), maar ook om gevallenen tijdens de Bersiap-periode (1945-1949) en de kwestie Nieuw Guinea (1949-1962)

Deze drie periodes in de geschiedenis worden gemarkeerd door de drie onderling verbonden zuilen van het monument. Op 15 augustus kwam er een einde aan de Tweede Wereldoorlog voor het Koninkrijk der Nederlanden.

Programma

De Commissie Herdenking 15 augustus Zwolle onder voorzitterschap van Cathy Folmer organiseert de herdenking. De plechtigheid begint om 19.15 uur en heeft ieder jaar een ander thema met twee gastsprekers, namens respectievelijk burgerslachtoffers en militaire slachtoffers. 

Muziekvereniging Excelsior verzorgt de muzikale omlijsting. Daarnaast treedt jaarlijks een gastkoor of muziekgezelschap op. De burgemeester draagt in principe jaarlijks een gedicht voor.

Daarna vindt de kranslegging plaats. De kransen worden aangereikt door leerlingen van de Parkschool, de basisschool die het monument heeft geadopteerd. De plechtigheid duurt tot ongeveer 20.30 uur en wordt afgesloten met een defilé.

(Let op: bij bijzondere omstandigheden kan van deze opzet worden afgeweken.)

Herdenking 2021

In een nieuwsbericht elders op deze website vindt u een toelichting op de herdenking op zondag 15 augustus 2021.