Herdenking 4 mei

Ieder jaar vindt op 4 mei de jaarlijkse Dodenherdenking in Zwolle plaats bij het centrale oorlogsmonument in het Ter Pelkwijkpark, voorafgegaan door de Stille Omgang.

De Commissie Herdenking 4 mei Zwolle (gemeente Zwolle i.s.m. verschillende partijen in de stad) organiseert de Stille Omgang en de herdenkingsplechtigheid. Namens het openbaar bestuur nemen daaraan deel de (loco)Commissaris van de Koning, de burgemeester en enkele wethouders.  

Gedachtenisbijeenkomst Oosterkerk

Van 18.30 tot 19.00 uur is de jaarlijkse gedachtenisbijeenkomst in de Oosterkerk, georganiseerd door de Gedachteniswerkgroep 4 mei. Tijdens de bijeenkomst dragen de basisschoolkinderen die de eerste, tweede en derde prijs bij de gedichtenwedstrijd hebben gewonnen hun gedicht voor.

Stille Omgang

De Stille Omgang vertrekt om 19.15 uur vanaf De Spinhuisbredehoek (verzamelen en opstellen tussen 19.00 en 19.15 uur). De route voert langs verschillende plekken die in de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol hebben gespeeld, omdat mensen er verzet pleegden, werden opgepakt, verraden of juist verzorgd.

Route

De stoet gaat langs het voormalig Huis van Bewaring (nu De Librije), Menno van Coehoornsingel, Stenen Pijp, Diezerkade, Brink, Rhijnvis Feithlaan, Bagijnesingel, Schoenkuipenbrug, Groot Wezenland, Burgemeester van Roijensingel, Sassenpoortenbrug, Sassenstraat, Nieuwe Markt, Samuël Hirschstraat langs de synagoge (waar de deuren traditiegetrouw openstaan), Schoutenstraat, Wolweverstraat, Wilhelminasingel naar het Ter Pelkwijkpark.

Herdenking

Tijdens de plechtigheid (de taptoe, 2 minuten stilte en het Wilhelmus) bij het monument draagt de burgemeester traditiegetrouw een gedicht voor. 

Sinds 2017 draagt ook het kind dat de eerste prijs van de Gedichtenwedstrijd 4 mei heeft gewonnen het eigen gedicht voor.

De (loco)Commissaris van de Koning en de burgemeester leggen gezamenlijk een krans namens het openbaar bestuur, gevolgd door kransen namens de slachtoffers, de veteranen en maatschappelijke organisaties. Aansluitend is het defilé.

Aan de plechtigheid onder leiding van ceremoniemeester Arjan Duijn werken onder andere mee: Vereniging Veteranen Zwolle, NATRES, studenten van Deltion College Zwolle, leden van het Comité 4 mei Gedachtenis, scoutingorganisaties uit de stad, het Zwols klokkenluidersgilde St. Michaël, trompettist Alike Jonkman en een gastkoor.

Concert en theater na de herdenking

Na de herdenking zijn er in het kader van ‘Theater Na de Dam’ vanaf 21.00 uur voorstellingen in Odeon.

(Let op: bij bijzondere omstandigheden kan van deze opzet van het programma voor de herdenking op 4 mei worden afgeweken.)