Herdenking 4 mei

Ieder jaar vindt op 4 mei de jaarlijkse Dodenherdenking plaats bij het monument in het Ter Pelkwijkpark voorafgegaan door de Stille Omgang. De Commissaris van de Koning, de burgemeester en enkele wethouders nemen hieraan deel.  

Gedachtenisbijeenkomst Oosterkerk

Van 18.30 tot 19.00 uur is de jaarlijkse gedachtenisbijeenkomst in de Oosterkerk, georganiseerd door de Gedachteniswerkgroep 4 mei. Tijdens de bijeenkomst dragen de kinderen die de eerste, tweede en derde prijs bij de gedichtenwedstrijd hebben gewonnen hun gedicht voor.

Stille Omgang

Bij het centrale oorlogsmonument in het Ter Pelkwijkpark in Zwolle vindt ieder jaar op 4 mei de dodenherdenking plaats. De plechtigheid wordt voorafgegaan door een Stille Omgang. De Commissie Herdenking 4 mei (gemeente Zwolle en Platform Herdenkingen en Vieringen Zwolle) organiseert de plechtigheid.

De Stille Omgang vertrekt om 19.15 uur vanaf De Spinhuisbredehoek (verzamelen en opstellen tussen 19.00 en 19.15 uur). De route voert langs verschillende plekken die in de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol hebben gespeeld, omdat mensen er verzet pleegden, werden opgepakt, verraden of juist verzorgd.

Route

De stoet gaat langs het voormalig Huis van Bewaring (nu De Librije), Menno van Coehoornsingel, Stenen Pijp, Diezerkade, Brink, Rhijnvis Feithlaan, Bagijnesingel, Schoenkuipenbrug, Groot Wezenland, Burgemeester van Roijensingel, Sassenpoortenbrug, Sassenstraat, Nieuwe Markt, Samuël Hirschstraat langs de synagoge (waar de deuren traditiegetrouw openstaan), Schoutenstraat, Wolweverstraat, Wilhelminasingel naar het Ter Pelkwijkpark.

Herdenking

Tijdens de plechtigheid (de taptoe, 2 minuten stilte en het Wilhelmus) bij het centrale monument draagt de burgemeester traditiegetrouw een gedicht voor. 

Sinds 2017 draagt ook het kind dat de eerste prijs van de Gedichtenwedstrijd 4 mei heeft gewonnen het eigen gedicht voor. De Commissaris van de Koning en de burgemeester leggen gezamenlijk een krans namens het openbaar bestuur. Aansluitend is het defilé.

Aan de plechtigheid onder leiding van ceremoniemeester Arjan Duijn  werken onder anderen mee: studenten van Deltion, leden van het Comité 4 mei Gedachtenis, Vereniging Veteranen Zwolle, Natres, scoutingorganisaties uit de stad, het Groot Mannenkoor Zwolle en een gastkoor.

Concert en theater na de herdenking

Na de herdenking zijn er in het kader van ‘Theater Na de Dam’ vanaf 21.00 uur voorstellingen in Odeon.