Viering en herdenking 14 april

Aan de bevrijdingsdag van Zwolle op 14 april wordt jaarlijks aandacht besteed met twee herdenkingen door drie basisscholen. Leerlingen van groep 7 en 8 dragen dan eigen gedichten voor, zingen liedjes en maken muziek, waarna bloemen bij het monument worden gelegd.

De Geert Groteschool en Koningin Emmaschool organiseren jaarlijks op of rond 14 april een plechtigheid bij het monument aan het Ter Pelkwijkpark, bijgewoond door de burgemeester.

Monument Ter Pelkwijkpark

Het centrale oorlogsmonument van Zwolle werd in 1950 geplaatst ter nagedachtenis aan alle gevallenen in Zwolle en Zwollerkerspel en in 1987 geadopteerd door de beide basisscholen. Het monument is een ontwerp van beeldhouwer Titus Leeser dat bestaat uit een muur en een mannenfiguur.

Op de muur staat: “Gedenk het leed, maar niet om stil te blijven staan. Gedenk de schande, maar om voort te gaan”. Jaarlijks hangt bij dit monument de Canadese vlag ter nagedachtenis aan onze Canadese bevrijders, in het bijzonder eerste bevrijder en ereburger Leo Major die in 2008 is overleden.

Monument Pilotenlaan

Kinderen van basisschool De Octopus herdenken bij het monument aan de Pilotenlaan de Zwolse bevrijdingsdag. Zij staan in het bijzonder stil bij de vliegers die zich voor onze vrijheid hebben ingezet. De wijkwethouder woont de plechigheid bij.

Het monument dat door De Octopus is geadopteerd, werd onthuld op 14 april 1992 in Schellerbroek. In deze wijk zijn straten vernoemd naar geallieerde piloten die in de Tweede Wereldoorlog boven Zwolle en omgeving zijn omgekomen.

Het monument bestaat uit een roestvrijstalen plaat, in omgekeerde V-vorm gevouwen, waarop de afgebroken propeller van de in Zwolle neergestorte Handley-Page-Hampden ZN-D/AE 123 is bevestigd.