Wanneer ben je dak- of thuisloos?

Dakloos

Een dakloze is iemand die geen vaste woon- of verblijfplaats heeft. Hij of zij heeft geen adres om te wonen of te logeren. Hij of zij staat ook niet met een adres ingeschreven in het bevolkingsregister.

Voor de daklozen stelt de gemeente een adres beschikbaar. In gemeente Zwolle zijn dit de twee locaties van de laagdrempelige opvang:

  • RIBW GO en
  • Leger des Heils.

Zij bieden opvang in de vorm van bed-bad-brood en begeleiding.

Thuisloos

Een thuisloze is iemand die steeds wisselt van onderdak of woonplaats. Dit noemen we ook wel bankhoppen.

Een thuisloze staat wel in sommige gevallen ingeschreven in het bevolkingsregister. Vaak is dat op het adres van een familielid of kennis waar hij of zij het meest overnacht. Of dit is de plek waar de eigendommen (vaak alleen kleding) staan.  Ook komt het voor dat hij of zij niet meer met een adres staat ingeschreven in het bevolkingsregister.

Andere groepen die onder dak- en thuislozen vallen

Bij de dak- en thuislozen horen ook de personen die:

  • in een crisisopvang verblijven (Leger des Heils)
  • verblijven in maatschappelijke opvang 2e fase; wonen in een woning van een zorgaanbieder, met ambulante begeleiding (Leger des Heils, het RIBW, Limor, Timon en Creating Balance).

Bent u dakloos of thuisloos en zoekt u opvang in Zwolle? Kijk dan op de pagina Opvang in Zwolle of u in aanmerking komt en waar u zich kunt melden.