Wat doet u als er geen drinkwater is?

Drinkwater is belangrijk, voor onze gezondheid en onze maatschappij. Schoon water is een van onze eerste levensbehoeften. In Nederland vinden we het heel normaal dat we altijd kunnen beschikken over voldoende schoon water uit de kraan, om te drinken of ons mee te wassen. Toch kan het voorkomen dat drinkwater tijdelijk niet beschikbaar is. Zeker tijdens hete zomerdagen kan dat heel vervelend zijn. Bent u goed voorbereid?

Voor de verstoring van de drinkwatervoorziening kunnen twee oorzaken zijn: uitval van de drinkwaterlevering en besmetting van de drinkwatervoorziening. Als er geen drinkwater beschikbaar is, heeft dit (grote) gevolgen voor het dagelijks leven, zeker in combinatie met uitval van andere nutsvoorzieningen als elektriciteit of gas.

Uitval van drinkwater kan ook veroorzaakt worden door werkzaamheden. Wanneer dit het geval is, wordt u vooraf zoveel mogelijk geïnformeerd. Ook kunt u kijken op www.waterstoring.nl. Hier kunt u bij een storing uw mobiele nummer of e-mailadres achterlaten. U wordt dan op de hoogte gehouden van de voortgang van de storing.

Hoe kunt u zich voorbereiden?

  • Zorg dat er altijd voldoende water in huis is voor minimaal één dag (3 liter per persoon). Zorg voor een aantal lege, schone flessen of een jerrycan: maak een noodpakket. Bewaar het water op een donkere plek.
  • Bij geplande werkzaamheden kunt u van te voren maatregelen nemen, bijvoorbeeld door uw bad of extra flessen met drinkwater te vullen.
  • Als u in een flat woont, houdt u er dan rekening mee dat water omhoog gepompt wordt. Deze pomp (hydrofoor) kan uitvallen als er sprake is geweest van lage druk of nadat de watertoevoer is onderbroken. Zorg dat u weet hoe u de gebouwbeheerder kunt bereiken. Hij kan de pomp resetten.

Wat kunt u zelf doen als u geen drinkwater heeft?

  • Beoordeel de situatie: afhankelijk van de aard en omvang van de situatie wordt u door uw gemeente of Veiligheidsregio IJsselland geïnformeerd. Op basis van deze informatie kunt u inschatten hoe lang het gaat duren. Is uw gezondheid kwetsbaar? Zoek dan tijdelijk ergens anders onderdak.
  • Uitval van stroom, gas of van de watertoevoer levert meestal geen acuut gevaar op. Bel daarom niet met 112. Heeft u wel hulp nodig, bijvoorbeeld omdat u zelf geen tijdelijke opvang hebt kunnen regelen, bel dan met uw gemeente: 14 038
  • Verleen hulp. Loop bijvoorbeeld even langs bij mensen die mogelijk hulp nodig hebben. Denk hierbij aan het geven van informatie of het aanbieden van schoon water of een verkoelende douche.
  • Kook water eerst: als het water verontreinigd is kan het waterbedrijf adviseren om water eerst te koken voordat u het opdrinkt. Houd de berichtgeving in de gaten.

Wat doet de overheid?

Rijksoverheid, gemeenten, waterschappen en drinkwaterbedrijven werken samen aan de kwaliteit van het water. Drinkwaterbedrijf Vitens controleert dagelijks de kwaliteit van het drinkwater en is wettelijk verplicht tot het leveren van drinkwater van goede kwaliteit. Bovendien moet er als de normale drinkwatervoorziening uitvalt een nooddrinkwatervoorziening worden opgestart.