zon iconWateroverlast en hittestress

Je kunt zelf ook veel doen bij wateroverlast en hitte. Op deze pagina lees je welke maatregelen je kunt nemen.

Wat weten we over de kwetsbaarheid van Zwolle?

De gemeente Zwolle heeft stresstesten uitgevoerd om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van de plekken waar nu en in de toekomst overlast/schade is te verwachten door overstromingen, wateroverlast en hittestress. Neem zelf eens een kijkje in de Zwolse Klimaatatlas om te zien wat dat voor jouw huis en/of straat betekent. Of bekijk de Engelstalige versie op Climate stress test of the Zwolle Adaptation Strategy.

Uit deze stresstesten zijn de kwetsbare wijken in Zwolle aangetoond. Deze zijn extra kwetsbaar voor waterlast en hittestress. Dat zijn:

  • Voorst A en B
  • Kamperpoort
  • Dieze
  • Dieze Oost
  • Wipstrik
  • Assendorp
  • Berkum
  • Marslanden H en G

Deze gebieden zijn rood gemarkeerd op de kaart hieronder.

Kaart met de bovengenoemde kwetsbare gebieden

Er zijn verschillende maatregelen die je kunt nemen om de mogelijke schade te beperken. Denk bijvoorbeeld aan:

  • het pand aanpassen, zodat er geen water in het pand komt;
  • bij de inrichting van het pand rekening houden met mogelijke wateroverlast;
  • zorgen voor een goede waterafvoer en -opvang

Overstroom ik?

We doen ons uiterste best om overstroming te voorkomen. Maar het kán een keer misgaan. Op overstroomik.nl kun je zien hoe groot de kans is dat dat in jouw omgeving gebeurt. Ook kun je daar lezen welke gevolgen dat heeft en wat je dan kunt doen. Wat je als inwoner of bedrijf natuurlijk altijd kunt doen, is voorzorgsmaatregelen nemen. Bijvoorbeeld door waardevolle spullen en essentiële apparatuur een etage hoger te plaatsen.

Wie bel ik?

Als je stormschade of wateroverlast hebt, bel dan bij acuut gevaar of spoed het alarmnummer 112. Is er geen acuut gevaar en speelt het in de openbare ruimte, neem dan contact op met de gemeente. Ook de brandweer geeft meer informatie.

Koele plekken

Tijdens hittegolven en hete zomerdagen is het belangrijk dat je verkoeling kunt vinden. Niet alle mensen hebben een tuin met schaduw. Daarom is het belangrijk dat er koele plekken in de buurt zijn waar je bij hitte snel naar toe kunt. Wil je weten waar je wel en waar je niet dicht bij een koele plek woont? Bekijk dan de afstand-tot-koeltekaart. Deze kaart laat de afstand zien tussen gebouwen en de koele plek die daar het dichtstbij ligt. Hoe korter de afstand, hoe beter.

Wat kunt je zelf doen aan het voorkomen van droogte?

Dat kan op allerlei manieren! Je kunt bijvoorbeeld korter douchen en een waterbesparende douchekop gebruiken. Je tuin niet meer besproeien met kraanwater. Ook kun je kiezen voor verzorgingsproducten die het oppervlaktewater zo weinig mogelijk belasten. Meer informatie lees je op Onswater.nl.

Wat kunnen we samen doen?

Samen met jou wil de gemeente Zwolle maatregelen nemen tegen de hitte. Stadsbreed vergroenen zorgt ervoor dat het ‘s nachts meer afkoelt in de stad. Vergroening door meer bomen, groendaken, geveltuinen en groene tuinen beperkt ook de kans op het stedelijk hitte-eiland effect. Dat is het verschijnsel dat het in steden vaak warmer is dan in het omliggende gebied. 

Tips voor meer groen in jouw eigen tuin, straat of buurt vind je op de pagina Zelf doen in het groen

Afspraak maken

In het Stadskantoor kunt u alleen op afspraak terecht.

Maak een afspraak

Stadskantoor, Lübeckplein 2, 8017 JZ Zwolle


Stadhuis, Grote Kerkplein 15, 8011 PK Zwolle

Neem contact met ons op

Postbus 10007, 8000 GA Zwolle

Stuur een bericht

Telefoon: 14 038 (5 cijfers,
tussen 08.30 en 17.00 uur)
Vanuit het buitenland: +31 38 498 31 38

Whatsapp: 06 83 29 66 88
(bellen naar dit nummer is niet mogelijk)

Wij zijn bereikbaar via

© 2023 Gemeente Zwolle