Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK)

 

Het kabinet heeft op 30 augustus bekend gemaakt dat de TONK-regeling niet verlengd wordt. Als gemeente voeren wij deze Rijksregeling uit; wij beslissen niet over hoe lang de TONK duurt. 

Wel kijkt het kabinet naar wat er nog wel nodig is. Zodra hierover meer bekend is, communiceren we hierover. 

 

Heeft u minder inkomen als gevolg van de coronamaatregelen? En heeft u daarom moeite om uw woonkosten te betalen? Dan kan een vergoeding vanuit de TONK u mogelijk helpen.

Twijfelt u over het aanvragen? Of weet u niet zeker of u recht heeft op de TONK? Vraag de TONK-vergoeding dan alsnog aan. Wij denken met u mee en kijken samen met u of u recht heeft op de TONK.

Belangrijk om te weten

  • De TONK-regeling is er voor alle inwoners die inkomen kwijt zijn door corona, dus voor inwoners maar ook zelfstandigen en ondernemers.
  • U kunt de tegemoetkoming TONK ook aanvragen als u al gebruik maakt van andere regelingen, zoals de TOZO en de NOW.
  • Als u de TONK tegemoetkoming toegekend krijgt, hoeft u deze niet terug te betalen. Voorwaarde is wel dat u de juiste informatie invult en inlevert tijdens de aanvraag.
  • De tegemoetkoming is een onbelaste vergoeding, en heeft daarom geen gevolgen voor de hoogte van uw toeslagen, belastingen en dergelijke.
  • Op 27 mei 2021 zijn de voorwaarden van de TONK verruimd. Ook is de tegemoetkoming verhoogd.
  • Vanaf 1 juli 2021 is het mogelijk om een aanvraag voor de TONK-vergoeding in te dienen voor de periode 1 juli 2021 tot en met 30 september 2021.