Geldproblemen oplossen

Lukt het u niet om zelf of via uw eigen netwerk geldproblemen op te lossen? Dan kan gemeente Zwolle u helpen. Samen met u zoekt de gemeente naar een oplossing voor uw schulden. Ook krijgt u advies over zelfstandig omgaan met geld. Iedereen die geldproblemen heeft, kan om hulp vragen. De oorzaak van een schuld maakt niet uit. Wij kunnen u altijd advies geven.

Zoekt u tijdelijke ondersteuning vanuit een regeling of bijstand? Kijk dan eens bij uitkeringen en regelingen.

Aanvraag 

Wilt u Schulddienstverlening aanvragen? Loop dan onderstaand stappenplan door. Let op: dit stappenplan is alleen voor inwoners van de gemeente Zwolle! Klik voor informatie over het oplossen van schulden in Hattem, Kampen, Heerde of Nunspeet op de naam van uw gemeente.
 

 1.  Contact met het Sociaal wijkteam.

   
 2.  Er wordt passende ondersteuning voor u gezocht.

   
 3.  Als er een aanvraag is ingediend, dan neemt de gemeente Zwolle contact met u op.

   
 4.  Er volgt een intake en samen met u proberen we u van de geldproblemen af te helpen.

 

 1. Sociaal wijkteam Uw aanvraag begint bij het Sociaal wijkteam in de wijk waar u woont. U kunt binnenlopen tijdens het inloopspreekuur. U kunt ook een afspraak maken via telefoonnummer (038) 498 9980. De locaties en inloopspreekuren vindt u op www.swtzwolle.nl.
 2. Passende ondersteuning Via het Sociaal wijkteam zoeken Sociaal Raadslieden en Op Orde uit welke ondersteuning het best bij u past. Heeft u vragen over uw geldzaken? U mag zich ook altijd zelf melden bij Op Orde.
 3. Aanvraag wordt doorgezet naar de gemeente Zwolle  Komt u in aanmerking komt voor Schulddienstverlening? Dan wordt uw aanvraag doorgezet naar team Schulddienstverlening van de gemeente Zwolle. Binnen 4 weken nadat de aanvraag binnenkomt, neemt de gemeente contact met u op. In geval van crisis neemt de gemeente binnen 3 werkdagen contact met u op.
 4. Intake Tijdens het intakegesprek bekijken we samen met u wat we kunnen doen. We kijken wat de gemeente Zwolle voor u kan doen. En wat u zelf kunt doen. Er zijn verschillende vormen van dienstverlening mogelijk.

Producten

Schulddienstverlening kan u verschillende producten adviseren om u te ondersteunen bij financiële problemen.

Crisissituatie

Is er sprake van een crisissituatie? Neem dan direct telefonisch contact op met het Sociaal wijkteam via (038) 498 9980.  Er is sprake van een crisissituatie wanneer u uw huis dreigt te moeten verlaten of wanneer elektriciteit of water afgesloten worden.  

Voorwaarden  

De voorwaarden voor het aanvragen van schulddienstverlening zijn:

 • U heeft een inkomen
 • U heeft een vaste woon- of verblijfplaats in de gemeente Zwolle
 • U bent minstens 18 jaar oud

Voldoet u niet aan deze voorwaarden, maar wilt u toch graag hulp bij het oplossen van uw schulden? Ga dan langs bij het Sociaal wijkteam of bel (038) 498 9980. De medewerkers van het wijkteam adviseren u over uw mogelijkheden. De locaties en inloopspreekuren van het Sociaal wijkteams vindt u hier: www.swtzwolle.nl/wijkteams

Contact

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact op met het Sociaal wijkteam 

Kosten

Hieraan zijn geen kosten verbonden.

Bijzonderheden

De gemeente Zwolle is aangesloten bij de NVVK, de brancheorganisatie voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren. De gemeente werkt volgens de gedragscodes van de NVVK. U vindt die op de website van de NVVK