Financiële problemen oplossen

Lukt het u niet om zelf of via uw eigen netwerk financiële problemen op te lossen? Dan kan gemeente Zwolle u helpen. Samen met u zoekt de gemeente naar een oplossing voor uw schulden. Ook krijgt u advies over zelfstandig omgaan met geld. Iedereen die financiële problemen heeft kan om hulp vragen. De oorzaak van een schuld maakt niet uit. Wij kunnen u altijd advies geven.
Zoekt u tijdelijke ondersteuning in de vorm van een regeling of bijstand? Kijk dan eens bij uitkeringen en regelingen of hier een geschikte oplossing voor u te vinden is.

Aanvraag 
Wilt u Schulddienstverlening aanvragen? U kunt dan het beste onderstaand stappenplan doorlopen. Let op: dit stappenplan geldt alleen voor inwoners van de gemeente Zwolle! Kijk hier voor informatie over het oplossen van schulden in Hattem, Kampen, Heerde of Nunspeet.
 

 1.  Contact met het wijkteam.

   
 2.  Er wordt passende ondersteuning voor u gezocht.

   
 3.  Is er een aanvraag ingediend, dan neemt Gemeente Zwolle contact met u op.

   
 4.  Er volgt een intake en samen met u proberen we u van de financiële problemen af te helpen.

 

 1. Sociaal Wijkteam  Uw aanvraag begint bij het Sociaal Wijkteam in de wijk waar u woont. U kunt binnenlopen tijdens het inloopspreekuur of een afspraak maken via telefoonnummer 038-4989980. De locaties en inloopspreekuren vindt u op www.swtzwolle.nl.
 2. Passende ondersteuning Via het Sociaal Wijkteam zoeken Sociaal Raadslieden en Op Orde uit welke ondersteuning het best bij u past. Heeft u vragen over uw geldzaken? U mag zich ook altijd zelf melden bij Op Orde.
 3. Aanvraag wordt doorgezet naar gemeente Zwolle  Als u in aanmerking komt voor Schulddienstverlening wordt uw aanvraag doorgezet naar team Schulddienstverlening van de gemeente Zwolle. Binnen 4 weken nadat de aanvraag binnenkomt, neemt de gemeente contact met u op. In geval van crisis neemt de gemeente binnen drie werkdagen contact met u op.
 4. Intake Tijdens het intakegesprek bekijken we samen met u wat de gemeente Zwolle voor u kan doen en wat u zelf kunt doen. Er zijn verschillende vormen van dienstverlening mogelijk.

 

Producten
Schulddienstverlening kan u verschillende producten adviseren om u te ondersteunen bij financiële problemen.

Crisissituatie
Is er sprake van een crisissituatie? Neem dan direct telefonisch contact op met uw wijkteam via (038) 498 9980.  Er is sprake van een crisissituatie wanneer u uw huis dreigt te moeten verlaten of wanneer elektriciteit of water afgesloten worden.  

Voorwaarden  
De voorwaarden voor het aanvragen van schulddienstverlening zijn:

 • U heeft een inkomen
 • U heeft een vaste woon- of verblijfplaats in de gemeente Zwolle
 • U bent minstens 18 jaar oud

Voldoet u niet aan deze voorwaarden maar wilt u toch graag hulp bij het oplossen van uw schulden? Ga langs bij het Sociaal Wijkteam in uw wijk of neem telefonisch contact met hen op. De medewerkers van het wijkteam adviseren u dan over uw mogelijkheden. De locaties en inloopspreekuren van de Sociale Wijkteams vindt u hier: www.swtzwolle.nl/wijkteams

Contact  
Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact op met het Sociaal Wijkteam 

Kosten
Aan dit product zijn geen kosten verbonden.

Bijzonderheden
Dit product is gebaseerd op landelijke wetgeving en/of plaatselijk beleid.  Wetgeving: Wetten.overheid.nl

De gemeente Zwolle is aangesloten bij de NVVK, de brancheorganisatie voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren. De gemeente werkt volgens de gedragscodes van de NVVK, u kunt die vinden op de website van de NVVK