Sociale lening

Soms heeft u snel geld nodig. Bijvoorbeeld voor een nieuwe wasmachine. Of voor het betalen van een rekening voor energiekosten die hoger uitvallen. Wanneer u dit op zo'n moment niet kunt betalen, kan de gemeente soms helpen door u het geld te lenen. Dit heet een 'sociale lening'.

Eenmalige uitgaven

De sociale lening is bedoeld voor wat grotere, eenmalige uitgaven die echt noodzakelijk zijn. Bijvoorbeeld een bed dat nodig vervangen moet worden. Maar bijvoorbeeld ook voor het kopen van een vliegticket, omdat uw vader of moeder ernstig ziek is en niet in Nederland woont.

Inkomen

Het is de bedoeling dat u niet meer leent dan noodzakelijk. Wat u maximaal kunt lenen, hangt onder andere af van uw inkomen. De sociale lening is altijd minimaal € 250. U kunt maximaal € 5.000 lenen. Het bedrag is echter afhankelijk van uw inkomen en uw andere financiële verplichtingen.

Bijzondere bijstand

Misschien kunt u een beroep doen op bijzondere bijstand en hoeft u geen lening af te sluiten. Kijk daarvoor op Bijzondere bijstand.

Logo Let op! Geld lenen kost geld

 

U vraagt de sociale lening aan met het aanvraagformulier. Na ontvangst van de aanvraag kan de gemeente Zwolle telefonisch contact met u opnemen. Dit doen we als we meer informatie nodig hebben om een besluit te nemen. Daarna wordt definitief bepaald of u geld kunt lenen. Als dat het geval is, nodigen wij u uit voor het tekenen van het contract.

Zelf het formulier downloaden en afdrukken

Aanvraagformulier Sociale lening.pdf

Logo Let op! Geld lenen kost geld

Niet iedereen kan een sociale lening krijgen. U komt er misschien voor in aanmerking:

  • als u geen geld kunt lenen bij een bank omdat uw inkomen te laag is. 
  • omdat u een negatieve registratie hebt bij het Bureau Krediet Registratie (BKR).

130 procent

Uw inkomen mag dan niet hoger zijn dan 130% van het wettelijk minimum loon. Deze voorwaarde geldt niet als u een negatieve registratie hebt bij het Bureau Krediet Registratie.

Logo Let op! Geld lenen kost geld

Heeft u vragen over deze regeling? Neem dan contact op met de gemeente Zwolle.

Klachten & meldingen

Bent u niet tevreden over de manier waarop de gemeente u heeft behandeld? Of wilt u iets melden? Op de pagina Meldingen, klachten en bezwaren staat hoe u dat kunt doorgeven.


Logo Let op! Geld lenen kost geld

Geld lenen kost geld, ook bij een sociale lening. Wanneer u geld leent, komt er rente bij het bedrag dat u moet betalen. U betaalt dus meer geld terug dan u geleend heeft.

Looptijd

U betaalt de lening terug met een maandelijkse aflossing inclusief rente. Deze maandelijkse terugbetaling staat tijdens de hele looptijd vast. De looptijd is de tijd die nodig is om de lening af te lossen. Meestal is de looptijd niet langer dan 36 maanden. Tot de lening is afgelost, zijn uw maandlasten dus hoger dan normaal.

Logo Let op! Geld lenen kost geld

 

Nadelen van lenen

Geld lenen kost geld, ook bij een sociale lening. Wanneer u geld leent wordt het terug te betalen bedrag verhoogd met rente. U betaalt dus meer geld terug dan wat u geleend heeft.

Aflossing

U betaalt de lening terug met een maandelijkse aflossing inclusief rente. Deze maandelijkse terugbetaling staat de hele looptijd vast. De looptijd is de tijd die nodig is om de lening af te lossen. Meestal is de looptijd niet langer dan 36 maanden. Tot de lening is afgelost zijn uw maandlasten dus hoger dan maal.

Prospectus Sociale Lening

In de prospectus Sociale Lening leest u meer over de werkwijze van de gemeente Zwolle bij het verstrekken van een sociale lening. Daarnaast vindt u een paar rekenvoorbeelden in dit document.

prospectus-sociale-lening-zwolle-2015.pdf


Logo Let op! Geld lenen kost geld