Verhaalsbijdrage

Zelf verhaalsbijdrage berekenen

De gemeente Zwolle wil u zo goed mogelijk informeren. Ook op de momenten waarop het u uitkomt. Daarom ontwikkelde de gemeente een methode waarmee u eenvouding de verhaalsbijdrage voor uw minderjarige kinderen kunt berekenen. U hoeft alleen een aantal gegevens in te vullen. Daarna klikt u op de knop ‘berekenen’ en u ziet de te betalen verhaalsbijdrage. Verhalen betekent hier: vorderen.

Onderhoudsplicht voor kinderen

Als ouders uit elkaar gaan, houden ze de onderhoudsplicht voor hun kinderen. Soms ontvangt één van de ouders een bijstandsuitkering. Dan telt de onderhoudsbijdrage voor hun minderjarige kinderen als inkomen.

De gemeente Zwolle berekent de minimale hoogte van de ‘verhaalsbijdrage’. Als uw ex-partner bijvoorbeeld zijn onderhoudsplicht niet nakomt en u een bijstandsuitkering heeft, dan wordt het geld van hem of haar gevorderd. Dit noemen we 'verhalen'.

Voordelen

De rekenmethode is gebaseerd op drie dingen:

  •  de verzamelinkomens
  • de gemiddelde zorgkosten
  • de verdeling van de zorg.

Hierdoor zijn lange vragenlijsten en bewijsstukken niet meer nodig. U weet snel waar u aan toe bent met deze unieke manier van rekenen. Gemeente Zwolle is hiermee uniek in Nederland.

Eenvoudig narekenen

Normaal wordt er gerekend met ‘tremanormen’. Door deze normen is het heel moeilijk om zelf de berekening te doen. Deze nieuwe manier werkt anders. Nu kunt u zelf eenvoudig narekenen hoe de gemeente Zwolle tot een bedrag is gekomen. Ook kunt u de gevolgen zien van eventuele veranderingen in uw persoonlijke situatie.

Berekening uitvoeren

Voor de berekening wordt het programma Microsoft Excel gebruikt. Op de meeste computers staat dit programma standaard.

Let op: vanwege internetbeveiliging van Microsoft Excel moet u eerst het bestand op uw computer opslaan. Daarna opent u het bestand en kunt u het onbeperkt gebruiken.

Download het excelbestand:

berekening-verhaalsbijdrage-minderjarige-kinderen.xls