Verhaalsbijdrage

Zelf verhaalsbijdrage berekenen

De gemeente Zwolle wil u zo goed mogelijk informeren. Ook op de momenten waarop het u uitkomt. Daarom is een methode ontwikkeld waarmee u eenvoudig de verhaalsbijdrage voor uw minderjarige kinderen kunt berekenen. U hoeft alleen een aantal gegevens in te vullen. Hierna klikt u op de knop ‘berekenen’ en u ziet de te betalen verhaalsbijdrage.

Onderhoudsplicht voor kinderen

Als ouders uit elkaar gaan houden ze de onderhoudsplicht voor hun kinderen. Wanneer één van de ouders een bijstandsuitkering ontvangt telt de onderhoudsbijdrage voor hun minderjarige kinderen als inkomen.

Daarom berekent de gemeente Zwolle de minimale hoogte van deze zogeheten ‘verhaalsbijdrage’. Het geld wordt namelijk verhaald – verhalen betekent vorderen – op de ex-partner van de bijstandsgerechtigde als de onderhoudsplicht niet wordt nagekomen.

Voordelen

De rekenmethode is gebaseerd op de verzamelinkomens, de gemiddelde zorgkosten en de verdeling van de zorg. Hierdoor zijn lange vragenlijsten en bewijsstukken overbodig geworden. U weet snel waar u aan toe bent met deze voor Nederland unieke manier van rekenen.

Normaal wordt er gerekend met ‘tremanormen’. Door deze normen is het heel moeilijk om zelf de berekening te doen. Deze nieuwe manier werkt anders. Nu kunt u zelf eenvoudig narekenen hoe de gemeente Zwolle tot een bedrag is gekomen. Ook kunt u de gevolgen zien van eventuele veranderingen in uw persoonlijke situatie.

Berekening uitvoeren

Voor de berekening wordt het programma Microsoft Excel gebruikt. Op de meeste computers is dit programma standaard geïnstalleerd.

Let op: vanwege internetbeveiliging van Microsoft Excel moet u eerst het bestand op uw computer opslaan. Daarna opent u het bestand en kunt u het onbeperkt gebruiken.

Download het excelbestand:

berekening-verhaalsbijdrage-minderjarige-kinderen.xls