Werken en meedoen

Werk

Als u werk vindt en uw salaris is hoger dan uw bijstandsuitkering, dan bent u niet meer afhankelijk van een bijstandsuitkering. Dit is het doel. Met een fulltime baan lukt dit in één keer. Soms is er nog een extra parttime baan nodig om helemaal voor je eigen levensonderhoud te kunnen zorgen.

Als het door persoonlijke omstandigheden nog niet mogelijk is om in loondienst te werken, dan ondersteunt de gemeente Zwolle u in het vinden van een geschikt alternatief. Zoals een werkervaringsplek, stage, begeleidingstraject of vrijwilligerswerk. Onbetaalde banen zijn vaak een mooie opstap naar een betaalde baan.

Meedoen in samenleving

Wanneer u momenteel niet kunt werken dan wil de gemeente Zwolle graag dat u meedoet in de stad. Bijvoorbeeld in de wijk waar u woont.

Vaak zijn er nog heel veel dingen die u kunt doen. Ondanks dat u misschien fysiek of psychisch beperkt wordt in uw mogelijkheden. Zo voorkomt u dat u mogelijk veel alleen bent en blijft u meedoen in de samenleving. Dit wordt ook wel maatschappelijk participeren genoemd.

Hindernissen oplossen

Voor het vinden van werk is het belangrijk dat u uw best doet om hindernissen hierin op te lossen of te verkleinen.

Veel zaken kunt u zelf beïnvloeden. Zoals waar u woont en hoe u eruit ziet. Ook kunt u letten op uw gezondheid. En als u schulden heeft kunt u hiervoor een oplossing zoeken. U moet ook zelf zorgen dat u een legitimatiebewijs heeft, want dat heeft u voortdurend nodig.