Van Buurtonderzoek naar bewonersparticipatie tot buurtinitiatieven

Hoe de stad, wijk en buurt zich ontwikkelt, hangt voor een belangrijk deel af van de betrokkenheid, vindingrijkheid, ideeën en inzet van bewoners.

Elke twee jaar vragen we bewoners naar hun mening over de wijk en buurt in het Buurt-voor-Buurt Onderzoek. Daaruit komen wijkopgaven: bespreek – en actiepunten om de goede zaken in de wijk te behouden en verbeterpunten aan te pakken. Veel verbeterpunten pakken we samen met bewoners op door bijvoorbeeld direct de handen uit de mouwen te steken of door samen de aanpak te bespreken en daarna over te gaan tot actie. Soms is de gemeente dan aan zet, maar steeds vaker tonen bewoners hun betrokkenheid en nemen zij het voortouw. 

Het Wijkenmagazine laat zien dat bewoners en partners onmisbaar zijn bij ‘het maken van de wijk’ en dat die samenwerking heel veel mooie, verrassende, kleine en grote initiatieven oplevert.

PDFWijkenmagazine Zwolle een stad met initiatiefrijke inwoners

Wijkenmagazine Stadsdeel Noord

Bewoners aan de Krammer en Wielingen in Aa-landen adopteerden een stuk van de gemeente. Ze maakten er een buurttuin van. Dat mocht iedereen weten en zij plaatsten de paal Buurtinitiatief. Lees meer over het beeldmerk Buurtinitiatief en over andere buurtinitiatieven in Aa-landen, Holtenbroek en Haerst-Tolhuislanden in het Wijkenmagazine Stadsdeel Noord.

Download Wijkenmagazine Noord

Wijkenmagazine Stadsdeel West

Veel bewoners uit Stadshagen hebben goede ideeën voor het vergroenen van hun wijk. Zij kwamen naar de bewonersavond Groen Verbindt Stadshagen. Lees meer over het vergroenen van Stadshagen, over groene en andere buurtinitiatieven en bewonersparticipatie in Stadshagen, Westenholte en Spoolde in het Wijkenmagazine Stadsdeel West.
 

Download Wijkenmagazine West

Wijkenmagazine Stadsdeel West

Bewoners in de Binnenstad laten iedereen op een ludieke manier weten dat 30 km hard zat is. Dat deden zij in alle straten waar het wat langzamer kan. Lees meer over deze actieve en betrokken bewoners en over andere buurtinitiatieven in Binnenstad, Assendorp, Hanzeland, Veerallee en Kamperpoort in het Wijkenmagazine Stadsdeel Midden.
 

Download Wijkenmagazine Midden

Wijkenmagazine Stadsdeel Zuid

Jongeren uit Zwolle-Zuid weten wel hoe de wijk er in de toekomst uit zou moeten zien. Van hun ideeën en van andere bewoners heeft een kunstenaar een wijkschilderij gemaakt. Lees meer over bewonersbijeenkomsten, buurtinitiatieven en betrokken bewoners uit Zwolle-Zuid en Windesheim in het Wijkenmagazine Stadsdeel Zuid. 
 

Download Wijkenmagazine Zuid

Wijkenmagazine Stadsdeel Oost

Wat vindt u van uw buurt? Wat kan er beter en wat wilt u behouden? Hoe is het contact met de buren? Bewoners uit Diezerpoort stapten in de verhalenbus en vertelden over hun buurt. Een tekenaar legde alles vast in een tekening. Lees meer over bewonersparticipatie en allerlei buurtinitiatieven in Diezerpoort, Wipstrik, Berkum, Wijthmen in het Wijkenmagazine Stadsdeel Oost.

Download Wijkenmagazine Oost

MijnWijk platform voor bewonersinitiatieven

MijnWijk

MijnWijk platform voor bewonersinitiatieven

Om bewoners nog beter te betrekken bij  hun wijk gebruikt de gemeente: MijnWijk. Op MijnWijk werken bewoners en gemeente samen om de wijk te verbeteren. Op MijnWijk plaatsen bewoners hun ideeën waar andere bewoners op kunnen reageren en zich kunnen aansluiten om mee te doen.

www.zwolle.nl/mijnwijk