traffic iconWijkopgave Verkeersveilige en bereikbare wijk

Wijkopgaven zijn acties om dat wat goed gaat in de wijk te behouden en dat wat verbeterd moet worden aan te pakken. We bespreken de wijkopgaven voor stadsdeel West met wijkmanager René Stuij: ‘De resultaten uit het BvB-Onderzoek 2022 laten zien dat de verkeersoverlast ten opzichte van het onderzoek uit 2020 licht is gedaald. Dat is een mooie ontwikkeling, maar verkeer vraagt nog steeds extra aandacht, want verkeersoverlast scoort bijvoorbeeld in Stadshagen boven het Zwolse gemiddelde.’

‘Dit is misschien wel de meest lastige wijkopgave. Want ook al verbetert de verkeersveiligheid door aanpassingen in de openbare ruimte, veel hangt ook af van het gedrag van mensen. Hier komen ergernis en gedrag van mensen samen. In alle BvB-onderzoeken is te hard rijden -naast hondenpoep- het meest voorkomende buurtprobleem. Drempels, smileys, verkeersborden lossen niet alles op zolang bewoners hun snelheid niet aanpassen. We kunnen gewoonweg niet op elke hoek handhaven.‘

De wijk groeit. Veel wijkbewoners pakken de fiets. Dat juichen we toe. Er ligt een plan voor het verbeteren van de fietsverbindingen. Dat is goed voor het milieu, de gezondheid en de veiligheid. Die veiligheid wordt nog beter als we ons aan de snelheid houden.

‘Soms kiezen we middelen met een glimlach. Zoals de smiley die tijdelijk meet hoe hard er gereden wordt. Dat attendeert de hardrijder, maar ook de bewoner die denkt dat er te hard gereden wordt, hoewel de metingen soms anders uitwijzen. We dachten ook met een spandoek de bewoners te prikkelen. Daarop stond: Racen doen we niet hier maar in Zandvoort. De boodschap werd wel opgepikt. Het bleek een collectorsitem.

‘Voor sommige bewoners een omstreden aanpak: het inzetten van kinderen. Het mes snijdt hier aan twee kanten. Allereerst: bewoners luisteren naar kinderen! De Politiekids gaan regelmatig met de wijkagent op pad. Om bewoners aan te spreken op foutparkeren of door de snelheid van auto’s te meten met een laser. Kinderen leren hiervan. Gesprekken voeren, samenwerken, de verkeersregels; en het vergroot hun zelfvertrouwen. Dit zijn onze toekomstige automobilisten.

‘Soms moet je buiten de lijntjes kleuren. Dat deden de kinderen van een aantal basisscholen in het project Proeftuin Verkeer. Door de ogen van kinderen is gekeken naar plekken die zij als gevaarlijk beschouwen. Zij kwamen met verrassende inzichten en tot creatieve ideeën. Ik geef nog niets prijs, maar die creatieve ideeën onthullen we samen met de kinderen in 2023.

‘Deze wijkopgave blijft ook in 2023 en 2024 actueel. Ook de doorstroom van het verkeer en de parkeermogelijkheden hebben onze aandacht nu de verkeersoverlast is gestegen en het autobezit nog stijgt.

‘Het helpt ons als bewoners met een goed idee voor een verkeersprobleem komen of door een verkeersactie in hun buurt te beginnen. En natuurlijk door zich te houden aan de verkeersregels!’

MijnWijk

MijnWijk

Heb je een goed idee om de buurt groener, (verkeers)veiliger, speelser, biodiverser, klimaatbestendig of socialer te maken? Plaats dat idee dan op MijnWijk, de website voor bewonersinitiatieven. Zo krijg je automatisch contact met de wijkregisseur van de gemeente Zwolle. www.zwolle.nl/mijnwijk

Een goed idee is geld waard

Heb je een goed idee voor de buurt en wilt u daarvoor zelf de handen uit de mouwen steken? Dan komt u misschien in aanmerking voor de eenmalige bijdrage: Premie op Actie.
Draagt uw idee bij aan één van de wijkopgaven. Dan kan dat de Buurtbonus waard zijn. Een bedrag tot maximaal € 10.000.

Afspraak maken

In het Stadskantoor kunt u alleen op afspraak terecht.

Maak een afspraak

Stadskantoor, Lübeckplein 2, 8017 JZ Zwolle
Stadhuis, Grote Kerkplein 15, 8011 PK Zwolle

Neem contact met ons op

Postbus 10007, 8000 GA Zwolle

Stuur een bericht

Telefoon: 14 038 (5 cijfers,
tussen 08.30 en 17.00 uur)
Vanuit het buitenland: +31 38 498 31 38

Whatsapp: 06 83 29 66 88
(bellen naar dit nummer is niet mogelijk)

BTW/KvK-nummer

BTW: NL001900249B01
KvK: 08218173

Blijf op de hoogte

Aanmelden nieuwsbrief

Wij zijn bereikbaar via

© 2023 Gemeente Zwolle