Projecten

Zwolle bouwt aan zijn heden en aan zijn toekomst. Met kleine en grote projecten die het aangezicht van de stad verfraaien, de leefbaarheid van de wijk verbeteren en die inwoners en bezoekers zich thuis laten voelen in deze mooie stad.

Op deze pagina vindt u meer informatie over een aantal grote projecten. Sommige zijn in uitvoering of net gereed, sommige bevinden zich nog in de ontwerpfase. Meedenken en meepraten is dan in veel gevallen nog mogelijk.

Kamperpoort, eigenzinnige wijk met karakter

Kamperpoort is een stoere stadswijk met karakter, gelegen dicht tegen het historisch centrum van de binnenstad. Er is voor gekozen om de herontwikkeling van de wijk gefaseerd en organisch uit te voeren. Dit betekent dat de gebiedsontwikkeling een kwestie is van lange adem waarbij het economische klimaat en de vraag uit de woningmarkt het tempo bepalen.

Stand van zaken bouwplannen

Inmiddels zijn in de afgelopen 15 jaar veel bouwplannen gerealiseerd en mag worden gesproken over een transformatie van de bestaande wijk die het eindstadium nadert.

Lees meer

Stadshagen in ontwikkeling

Je voelt je thuis in Stadshagen!

Een complete wijk, waar inmiddels al meer dan 20.000 mensen met heel veel plezier wonen, werken en leven. Een gezellige wijk waar je je direct thuisvoelt. Met alle voorzieningen, veel ruimte voor groen en prachtige natuur dichtbij. Dat is Stadshagen!

Lees meer

Het riool is geen alleseter

Gemeente Zwolle is zuinig op haar riool. Ook inwoners, jong en oud, kunnen daar aan meewerken. Helaas gooien mensen nu nog vaak veel andere troep in de wc of in de gootsteen, omdat ze denken dat dat wel kan. Te onrechte want deze troep veroorzaakt onnodige verstoppingen en watervervuiling.

Lees meer

Wonen in Zwolle

Zwolle, dynamische Hanzestad aan de IJssel. Een moderne stad die voor iedereen wat te bieden heeft en haar historische karakter heeft behouden. Met een prachtige en levendige binnenstad, volop natuur in en om de stad en met vele culturele bezienswaardigheden en bruisende evenementen. Dit in combinatie met de centrale ligging en goede bereikbaarheid, ruime werkgelegenheid en uitstekende voorzieningen maakt Zwolle heerlijk om te wonen.

Lees meer

Historie Statenzaal

Zwolle werd in 1803 de hoofdstad van de provincie Overijssel. Daar hoorde een provinciehuis bij, en in 1874 werd het Gouvernementsgebouw gebouwd. Daarnaast moest de Statenzaal komen. Die werd gebouwd onder rijksbouwmeester Jacobus van Lockhorst. In 1895 begon de bouw en na drie jaar kreeg de zaal een plechtige opening tijdens de wintervergadering van de Provinciale Staten van Overijssel, in november 1898. Het gebouw is neogotisch tot in de kleinste details, ook van binnen.

Lees meer

Nieuwe Veemarkt

Wonen op de plek van de huidige IJsselhallen, over ruim vijf jaar is het mogelijk. Voordat de eerste woningen kunnen verrijzen, is het nodig een plan te maken hoe het gebied wordt ingericht.

Het is al een langlopend plan: een nieuwe toekomst voor het IJsselhallen-terrein. Het contract met Libema, de exploitant van de hallen, loopt volgens afspraak op 1 januari 2024 af. Het 8,5 hectare tellende terrein wordt daarmee de grootste binnenstedelijke nieuwbouwlocatie in Zwolle. De werktitel voor deze gebiedsontwikkeling is Nieuwe Veemarkt geworden.

Lees meer

Omgevingsvisie

'Mijn Zwolle van morgen': ontdek meer en praat mee!

Zwolle is volop in ontwikkeling. Dwars door de coronacrisis heen kijken we vooruit en zetten we mooie stappen. Groei is daarbij een belangrijk thema, net als het beschermen en behouden van wat we mooi vinden aan onze stad. Wat moet over tien jaar het verhaal van onze stad zijn? Die vraag ligt aan de basis van de ontwerp Omgevingsvisie ‘Mijn Zwolle van morgen.’

Hoe moet Zwolle er over tien jaar uit zien?

Bekijk het onderstaande filmpje.

Lees meer

Roggenstraat en Spiegelstraat krijgen kleur!

Ondernemers in de Roggenstraat en Spiegelstraat werken samen met de gemeente Zwolle om het winkelend publiek deze straten opnieuw te laten ontdekken. De kleine, gezellige winkelstraatjes met aparte en bijzondere winkels en speciaalzaken krijgen letterlijk en figuurlijk weer meer kleur. In een aantal etalages prijken vanaf eind augustus fascinerende foto’s van Zwolle. En vanaf dan dansen er in beide straten ook kleurrijke vlinders boven het winkelend publiek.

Lees meer

Schuttevaerkade

Kantoren maken mogelijk plaats voor woningen aan de Schuttevaerkade

Er liggen plannen om het kantoorgebouw aan de Schuttervaerkade in Zwolle te vervangen voor nieuwe woningen. Om dit mogelijk te maken, heeft vastgoedontwikkelaar Slokker in overleg met de gemeente een stedenbouwkundig ontwikkelplan opgesteld. Het is nog niet bekend wanneer het college dit aan de raad voor gaat leggen. De gemeenteraad neemt uiteindelijk een besluit over het voorgestelde plan. Om woningbouw mogelijk te maken is herziening van het bestemmingsplan nodig.

Lees meer

Herbestemming Statenzaal krijgt vorm

De afgelopen periode heeft de gemeente samen met de combinatie 'Pelsertoren en Horeca Mannen' gewerkt aan hun initiatief voor herbestemming van het Statenzaalcomplex in de Diezerstraat. Op dit moment worden de laatste puntjes op de i gezet om te komen tot een definitieve huurovereenkomst.

Lees meer

Zwarte Waterzone

Het Zwarte Water is de verbindende schakel tussen de binnenstad, de aanliggende wijken en het aangrenzende groen- en natuurgebied. Aan deze rivier ligt de Zwarte Waterzone. Dit is het gebied aan de Holtenbroekerdijk, tussen de Holtenbroekerbrug en de Mastenbroekerbrug.

Lees meer