Herinrichting Luttekestraat en Hostcel in voormalig politiebureau

Ondernemers en de gemeente Zwolle hebben samen een plan opgesteld om de zuidwestelijke entree van de binnenstad van Zwolle te verbeteren. Het plan bestaat onder meer uit het herinrichten van de Luttekestraat en omgeving en de oprichting van de stichting ‘Museumkwartier’. Ook komt er een nieuwe invulling in het voormalig politiebureau. Het doel is om

  • de aantrekkingskracht van dit gebied te vergroten,
  • het profiel van het gebied te versterken en
  • de loopstroom een impuls te geven.

Hostel in voormalig politiebureau

In het voormalige politiebureau aan de Luttekestraat komt een hostel, ruimte voor culturele initiatieven, een bar/restaurant en terras. Dit heeft het College besloten op dinsdag 28 januari 2020.
In mei 2019 heeft de Gemeente Zwolle een oproep gedaan voor initiatieven die het voormalige politiebureau aantrekkelijker en levendiger maken voor bewoners en bezoekers van de stad. Uit de ingediende initiatieven is besloten om verder te gaan met de ondernemers van Hostcel.

Hostcel is een initiatief van twee startende ondernemers uit Zwolle. De kamers van het hostel variëren van tweepersoons- en familiekamers tot meerpersoons slaapzalen.Verder is het idee op de begane grond een laagdrempige eetgelegenheid te realiseren (Bar Pita), met aan twee zijden een terras. Bar Pita moet ruimte gaan bieden voor livemuziek en exposities.

Selectieprocedure en planning

Na een zorgvuldige selectieprocedure gaan de partijen met elkaar om tafel over de inhoud van de huurovereenkomst. Naar verwachting is hiervoor tot mei 2020 de tijd nodig. Daarna zal het ontwerp verder moeten worden uitgewerkt en zal een omgevingsvergunning moeten worden aangevraagd, waarna de verbouwing pas kan starten. Een datum voor de opening is nu nog niet bekend.

Museumkwartier in oprichting

Om het gebied een duidelijk profiel te geven en de vindbaarheid in de media te vergroten, richten ondernemers in het gebied de stichting Museumkwartier op. Ondernemers van de Luttekestraat, Blijmarkt, Papenstraat en het Grote Kerkplein worden uitgenodigd om hiervan lid te worden.

Herinrinrichting draagt bij aan gastvrij karakter

Tot slot zijn ruimtelijke ingrepen in de Luttekestraat, Korte Luttekestraat, Blijmarkt, Papenstraat en Papendwarsstraat nodig om bij te dragen aan de doelstellingen. In het plan wordt er o.a. meer ruimte voor terrassen gecreëerd. Het is de bedoeling om de verschillende terrasruimtes op de Grote Markt en het Grote Kerkplein met elkaar te verbinden.
Ook worden de parkeerplaatsen aan de Blijmarkt te vervangen door een laad-/losstrook. Hierdoor ontstaat ruimte voor een breder trottoir. Zo wordt meteen de looproute vanuit bijvoorbeeld museum de Fundatie met de Luttekestraat verbeterd.
Met de ontwikkeling van De Blijde (voormalige X-Ray) met daarin woningen en winkelruimtes worden ook hier aanpassingen gedaan.

Planning

Bij de herinrichtingswerkzaamheden wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met de winkeliers en horecaondernemers. Het streven is dat de werkzaamheden in het 2e kwartaal van 2021 gereed zullen zijn. Het college legt het plan in mei voor aan de raad.