Historie Statenzaal

Zwolle werd in 1803 de hoofdstad van de provincie Overijssel. Daar hoorde een provinciehuis bij, en in 1874 werd het Gouvernementsgebouw gebouwd. Daarnaast moest de Statenzaal komen. Die werd gebouwd onder rijksbouwmeester Jacobus van Lockhorst. In 1895 begon de bouw en na drie jaar kreeg de zaal een plechtige opening tijdens de wintervergadering van de Provinciale Staten van Overijssel, in november 1898. Het gebouw is neogotisch tot in de kleinste details, ook van binnen.

Eigen raam

Een pronkstuk van de Statenzaal vormen de fantastische glas-in-loodramen, zowel technisch als kunstzinnig bijzonder. Op de ramen zijn de wapens van de Overijsselse gemeenten uit 1894 te zien. Alle IJsselsteden hebben hun eigen raam en ook de Overijsselse Ridderschap is vertegenwoordigd. De monumentale wandschilderingen op doek zijn prachtig en verbeelden de hoogtepunten van de geschiedenis van de provincie Overijssel.

Weer en wind

Na meer dan honderd jaar de seizoenen te hebben doorstaan, was de buitenzijde toe aan een opknapbeurt. In 2009 was het zover en begon een restauratie van anderhalf jaar. Het metsel- en voegwerk, het natuursteen en de leiendaken zijn hersteld. Het Statenzaalcomplex kan er weer heel wat jaartjes tegenaan. Het interieur werd eerder al onder handen genomen, in 1991.

Nieuwe bestemming

Tot 2016 was de Statenzaal in gebruik als bibliotheek, nu is het tijd voor een nieuwe bestemming. Een die recht doet aan het prachtige gebouw én aan de wensen van nu. Zo wordt de Statenzaal een tastbaar stukje historie en een icoon van Zwolle.