Kamperpoort

De wijk Kamperpoort pal ten westen van de historische binnenstad verandert ingrijpend. Enkele deelprojecten zijn gerealiseerd, in uitvoering of liggen nog op de tekentafel.

De gemeente Zwolle wil een Kamperpoort waar mensen zich thuis voelen. De Kamperpoorters van wie de woning gesloopt zijn, moeten weer terug kunnen komen als ze dat willen. Kleine bedrijven en winkels moeten zich hier graag willen vestigen, zodat de wijk even levendig blijft of nog levendiger wordt.

Voorzieningen in de wijk

Er wordt veel aandacht besteed aan toegankelijke voorzieningen voor verschillende groepen bewoners. Er veel ruimte voor spelen in de nieuwe wijk, voor kleine kinderen en de wat oudere jeugd.

Ook is er een buurtacademie waar bewoners laagdrempelige scholing op maat kunnen volgen. Daarnaast biedt ondersteuning van werkloze buurtbewoners en startende ondernemers kansen voor iedereen in de nieuwe wijk Kamperpoort.

Gemeente heeft de regie

De meeste huidige bewoners zijn trots op de Kamperpoort en wonen er met plezier. Dat moet zo blijven. En dat moet ook gaan gelden voor nieuwe bewoners die zich hier vestigen.

Daarom stelt de gemeente de nodige eisen aan de plannen die private partijen hebben. Voor Kamperpoort als geheel heeft de raad in 2007 een overkoepelend Stedenbouwkundig Ontwikkelingsperspectief Kamperpoort vastgesteld.

De gemeente voert actief de regie over het geheel van de veranderingen en is daarnaast betrokken bij het verlenen van vergunningen en eventuele veranderingen in bestemmingsplannen.

Katwolderplein

Verder werkt de gemeente samen met ontwikkelaar Multi Vastgoed en deltaWonen aan een plan voor het Katwolderplein, de nieuwe Vogelbuurt en een grote parkeergarage. De gemeente bouwt zelf de parkeergarage, die voorjaar 2017 opengaat.