Ontwerp Fietsenstalling, Stationsplein en -weg

Het stationsgebouw vanuit de Stationslaan
Het stationsgebouw vanuit de Stationslaan
Zicht vanuit stationsentree op het plein
Zicht vanuit stationsentree op het plein
Zicht vanuit het stationsgebouw op de Stationsweg
Zicht vanuit het stationsgebouw op de Stationsweg
Zicht vanaf de Westerlaan richting stationsentree
Zicht vanaf de Westerlaan richting stationsentree
Zicht op de groene helling vanuit de stalling
Zicht op de groene helling vanuit de stalling
Entree Oosterlaan
Entree Oosterlaan
Zicht door de brede centrale hal richting uitgang
Zicht door de brede centrale hal richting uitgang
Ontvangstgebied van de stalling
Ontvangstgebied van de stalling
De waterwand bij entree Westerlaan
De waterwand bij entree Westerlaan
Aanlichting van het stationsgebouw
Aanlichting van het stationsgebouw

Openbare ruimte Stationsplein en Stationsweg

Via het plein, ontworpen door Maxwan, kunnen reizigers straks snel en veilig van en naar het station komen. De ruime opzet, korte routes en logische splitsing tussen voetgangers, fietsers en auto’s zorgen voor een optimale doorstroom van het verkeer. Het plein krijgt een volledig nieuwe inrichting: een spiegelvijver met daklicht, groenvakken met bomen en zitranden en sfeervolle verlichting transformeren deze entree tot de stad in een aangename plek om te verblijven. De drie ingangen naar de fietsenstalling gaan op in het ontwerp van het plein en zorgen zo voor een naadloze verbinding tussen de buitenruimte en de kelder.

Lichte, veilige en energiezuinige fietsenstalling

Kraaijvanger ontwierp de fietsenstalling als een stedelijk souterrain waarbij een ruime opzet, overzicht en overvloedig licht zorgen voor optimale functionaliteit, comfort en veiligheid. Daglicht en natuurlijke groenvlakken met beplanting reiken tot diep in het souterrain. Aanwezige lamp-armaturen gaan pas branden wanneer het buiten te donker is. Dat bespaart een aanzienlijke hoeveelheid energie. Het ontwerp is zo slim opgezet dat er geen doodlopende gangen of obstakels zijn. Ook zijn de kolommen zo gepositioneerd dat er geen donkere nissen ontstaan.