Infraprojecten in Stadshagen

Foto van de Twistvlietbrug vanuit de lucht genomen.

We werken aan wegen, fiets- en voetpaden, zodat de nieuwe woningen, voorzieningen en buurten in Stadshagen bereikbaar zijn.

Infrastructurele maatregelen

Naast het uitvoeren van de proef werkt ProRail dit jaar aan een aantal aanpassingen in de infrastructuur om meer ruimte te krijgen in de dienstregeling. Het gaat om een perronverlenging op station Zwolle Stadshagen waardoor er gemakkelijker gestopt kan worden en een versterking van de energievoorziening, waardoor treinen met meer power uit stations kunnen wegrijden. Ook worden seinen, borden en beveiliging op het traject aangepast naar de nu structurele snelheid van 100 km/uur.   

De proef maakt onderdeel uit van een breder onderzoek van Keolis met stakeholders en Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) over de haalbaarheid van het opnemen van station Zwolle Stadshagen in de dienstregeling. Naar aanleiding van de uitkomsten van dit onderzoek en de beoordeling over het uitvoeren van de nieuwe dienstregeling door de ILT, adviseert Keolis aan de provincie Overijssel over het opnemen van station Zwolle Stadshagen in de nieuwe dienstregeling. De provincie Overijssel neemt hierover een definitief besluit. Voor meer informatie over de proef en de nieuwe dienstregeling worden reizigers verwezen naar de pagina www.keolisblauwnet.nl/stadshagen

Vliegroutes naar Lelystad

Omdat luchthaven Schiphol tegen zijn grenzen loopt, is besloten een deel van de vluchten te verplaatsen naar de vliegvelden Lelystad en Eindhoven. De gemeenten Elburg, Hattem, Heerde, Kampen, Oldebroek en Zwolle zijn ontevreden over de voorgestelde alternatieve routes voor vliegtuigen vanaf Lelystad Airport. Minister Cora van Nieuwenhuizen heeft het Startbesluit voor de luchtruimherziening genomen, dat ook grote gevolgen heeft voor alternatieve routes boven deze gemeenten.  De vliegtuigen kunnen hierdoor vanaf Wezep doorstijgen naar het hogere luchtruim. Dit leidt tot extra geluidsoverlast in dit gebied. Eerder hebben de gemeenten een snelle opening van Lelystad Airport al afgewezen. Wethouder William Dogger: “De gezamenlijke gemeenten rondom Zwolle hebben er bij de minister steeds op aangedrongen om eerst het luchtruim te herzien en daarna pas Lelystad Airport te openen.”  Omdat er een kans is dat - ondanks de bezwaren – het nieuwe vliegveld volgend jaar al opent zijn de gemeenten in gesprek gegaan met het ministerie. Samen is er gezocht naar een alternatieve route met zo min mogelijk gehinderden.