Herbestemming Statenzaal krijgt vorm

Het prachtige Statenzaal complex aan de Diezerstraat wordt een unieke combinatie van horeca, overnachtingsmogelijkheden en diverse culturele activiteiten.

De afgelopen periode heeft de gemeente samen met de combinatie 'Pelsertoren en Horeca Mannen' gewerkt aan hun initiatief voor deze herbestemming.
Het monumentaal waardevolle casco blijft nagenoeg onaangetast en wordt waar mogelijk in oude glorie hersteld. Ook de indrukwekkende wand- en plafondschilderingen blijven behouden.

Begane grond en tuin

Op de begane grond komt een restaurant met een terras in de fraaie binnentuin. Voor deze binnentuin zijn ook plannen gemaakt voor een uitbreiding om de horecakeuken te realiseren. Deze plannen zijn nog onder voorbehoud. Hierover wordt overlegd met de Rijkdienst voor Cultureel Erfgoed en Het Oversticht. In de achterliggende ruimtes komen zeven luxe hotelkamers met een eigen badkamer. Het voormalig archief van de Provinciale Staten wordt een hostel met 24 slaapplaatsen.

Bovenverdieping

De voormalige statenzaal blijft nagenoeg ongewijzigd en wordt ingezet voor bijvoorbeeld een escaperoom, bruiloften, kleinschalige culturele evenementen en exposities. De koffiekamer wordt flexibel ingezet. De koffiekamer ook als bijvoorbeeld ontbijtzaal en de Statenzaal als trouwlocatie en voor diverse culturele activiteiten. De Pelsertoren en de Horecamannen dragen financieel bij aan de organisatie van dit culturele programma. 

Toegang en bevoorrading

De ingang voor het hotel, hostel en het restaurant komen aan de Diezerstraat. Bezoekers die met de auto komen, kunnen gebruikmaken van de huidige parkeervoorzieningen in de stad. Fietsers worden verwezen naar de fietsenstalling op het Gasthuisplein.

De bevoorrading voor het Statencomplex staat gepland vanuit de Diezerstraat. Leveranciers kunnen gebruikmaken van bestaande venstertijden. De locatie blijft buiten deze tijden wel bereikbaar voor de trouwauto.

Grootste ingrepen

De grootste ingrepen in het Statenzaalcomplex betreffen de herinrichting van de binnentuin, het plaatsen van badkamers in de hotelkamers, het verbeteren van de toegankelijkheid, het waar mogelijk na- isoleren van de wanden, plafonds en gevelkozijnen en het aanbrengen van een duurzame klimaatinstallatie Alle voorgestelde wijzigingen worden uiteraard met respect voor de huidige situatie ingepast en zijn waar nodig terug te draaien.

Ontwerp

Op de plattegronden ziet u de bestaande en nieuwe invulling van het Statenzaalcomplex. Met een klik op onderstaande afbeelding kunt u de plattegronden bekijken (de link opent een nieuw scherm). 

Begane grond Statenzaal herbestemming

Planning

Begin juli 2021 wordt de omgevingsvergunning ingediend. Wordt deze goedgekeurd dan zal zo’n zes weken erna het besluit hiertoe ‘ter inzage’ worden gelegd.

Dit betekent dat vanaf dat moment hier formeel op gereageerd kan worden. Hiervoor geldt een termijn van zes weken. Dit kan vanaf publicatiedatum www.zwolle.nl/publicaties.
 

Medio november start bouw
Als alles volgens plan verloopt verwachten we dat medio november de bouw gestart gaat worden. En dat het pand medio juli 2021 opgeleverd wordt.