Herbestemming Statenzaal krijgt vorm

De afgelopen periode heeft de gemeente samen met de combinatie 'Pelsertoren en Horeca Mannen' gewerkt aan hun initiatief voor herbestemming van het Statenzaalcomplex in de Diezerstraat. Op dit moment worden de laatste puntjes op de i gezet om te komen tot een definitieve huurovereenkomst.

De herbestemming bestaat uit een combinatie van horeca, overnachtingsmogelijkheden en diverse culturele activiteiten. Het monumentaal waardevolle casco blijft nagenoeg onaangetast en wordt waar mogelijk in oude glorie hersteld. Ook de indrukwekkende wand- en plafondschilderingen blijven behouden.

Begane grond en tuin

Op de begane grond komt een restaurant met een terras in de fraaie binnentuin. Voor deze binnentuin zijn ook plannen gemaakt voor een uitbreiding om de horecakeuken te realiseren. Deze plannen zijn nog onder voorbehoud. Hierover wordt overlegd met de Rijkdienst voor Cultureel Erfgoed en Het Oversticht. In de achterliggende ruimtes komen zeven luxe hotelkamers met een eigen badkamer. Het voormalig archief van de Provinciale Staten wordt een hostel met 24 slaapplaatsen.

Bovenverdieping

De voormalige statenzaal blijft nagenoeg ongewijzigd en wordt ingezet voor bijvoorbeeld een escaperoom, bruiloften, kleinschalige culturele evenementen en exposities. De koffiekamer wordt flexibel ingezet. De koffiekamer ook als bijvoorbeeld ontbijtzaal en de Statenzaal als trouwlocatie en voor diverse culturele activiteiten. De Pelsertoren en de Horecamannen dragen financieel bij aan de organisatie van dit culturele programma. 

Toegang en bevoorrading

De ingang voor het hotel en het restaurant komen aan de Diezerstraat. Het hostel krijgt een ingang aan de Rode Haansteeg. Bezoekers die met de auto komen, kunnen gebruikmaken van de huidige parkeervoorzieningen in de stad. Fietsers worden verwezen naar de fietsenstalling op het Gasthuisplein.

De bevoorrading voor het Statencomplex staat gepland vanuit de Diezerstraat. Leveranciers kunnen gebruikmaken van bestaande venstertijden. De locatie blijft buiten deze tijden wel bereikbaar voor de trouwauto.

Grootste ingrepen

De grootste ingrepen in het Statenzaalcomplex betreffen de herinrichting van de binnentuin, het plaatsen van badkamers in de hotelkamers, het verbeteren van de toegankelijkheid, het waar mogelijk na- isoleren van de wanden, plafonds en gevelkozijnen en het aanbrengen van een duurzame klimaatinstallatie Alle voorgestelde wijzigingen worden uiteraard met respect voor de huidige situatie ingepast en zijn waar nodig terug te draaien.

Ontwerp

Op de plattegronden ziet u de bestaande en nieuwe invulling van het Statenzaalcomplex. Met een klik op onderstaande afbeelding kunt u de plattegronden bekijken (de link opent een nieuw scherm). 

Begane grond Statenzaal herbestemming

Planning

Naar verwachting beginnen de werkzaamheden in het tweede kwartaal van 2021 en zijn ze het eerste kwartaal van 2022 gereed.