Zwolle met afstand de gezelligste

De maatregelen rondom het COVID-19 virus hebben directe impact op de bewoners, ondernemers en bezoekers van Zwolle. In de huidige situatie is het belangrijk elkaar voldoende ruimte te geven en niet naar te drukke plekken te gaan. 

De gemeente Zwolle heeft een aantal extra tijdelijke maatregelen genomen voor de binnenstad. Denk hierbij aan fietsvrije gedeeltes, extra fietsenstallingen en soms (op piekmomenten) eenrichtingsverkeer in een deel van de binnenstad. Bereid je dus voor. Houd 1,5 meter afstand en volg de aanwijzingen in restaurants, winkels en musea op.

Hieronder lees je hoe we Zwolle op afstand een heel gezellige stad houden.

Wat is veranderd in de stad?

Ruimere opzet van de markt

Als aanvulling op de Melkmarkt en Grote Markt, staan marktkramen vanaf 1 meiook op de Oude Vismarkt (non-food) en de fietsenstallinglocatie hoek Melkmarkt/Nieuwstraat (naast de Belgische Keizer). Op de Oude Vismarkt staan de kramen aan één kant van de straat, zodat er ruimte is voor hulpdiensten en een brede looproute die een goede doorstroming garandeert. Deze opstelling geldt alleen voor de zaterdagmarkt. Zodra de situatie het toelaat, verhuizen de kramen weer naar hun vertrouwde plek.

Tijdelijk eenrichtingsverkeer deel Diezerstraat

Om extra ruimte te creëren in de steeds drukker wordende Diezerstraat, stellen we hier vanaf 1 mei op piekmomenten eenrichtingsverkeer in. Het gaat om het deel tussen de Broerenstraat/Brouwersstraat in de richting van de Grote Markt. Winkelend publiek wordt vanaf de Grote Markt omgeleid via de Oude Vismarkt.

Het eenrichtingsverkeer geldt vanaf zaterdag 1 mei en de vrijdag, zaterdag en zondag daarop. Ook geldt het op piekmomenten de drie zaterdagen daarop. Na deze periode evalueren we of het nodig is de maatregelen met een paar weken te verlengen.

Fietsvrije gedeeltes en extra fietsenstallingen

Bekijk op de plattegrond (klik erop voor een vergroting) en zie waar je je fiets kunt parkeren en waar niet. Waar fietsenstallingen zijn, waar eenrichtingsverkeer geldt en meer.

Kaart coronamaatregelen binnenstad april 2021

Kaart coronamaatregelen binnenstad - april 2021.pdf

Hier is het vaak minder druk én ook leuk

We zien dat de drukte in de binnenstad zich vooral concentreert op de grote Markt en aan het begin van de Diezerstraat. Maar er zijn nog veel meer leuke winkelstraten, zoals de Luttekestraat, Sassenstraat, Oude Vismarkt en het Broerenkwartier. 

Vermijd drukte

Geniet maar vermijd drukke plekken. Hoe weet je waar het druk is? Onderstaande druktemonitor geeft informatie over wanneer het druk is. Je ziet welke straten vaak minder druk zijn én waar je ook leuk kunt shoppen en waar leuke restaurants zijn.

Druktemeter binnenstad Zwolle

Veelgestelde vragen

Bekijk ook de veelgestelde vragen over de maatregelen en voorzieningen in de binnenstad in coronatijd.