Paspoort, zaken

Dit heeft u nodig voor de aanvraag van een zakenpaspoort:

  • één recente en goedgelijkende kleurenpasfoto (wij adviseren u naar een vakfotograaf te gaan, zij zijn op de hoogte van de zware eisen die de centrale overheid stelt aan de kwaliteit van de pasfoto)
  • alle Nederlandse en buitenlandse reisdocumenten die op uw naam staan, ongeacht of ze nog geldig zijn
  • een eigen verklaring van verlies of diefstal van uw reisdocument waarin u uitlegt op welke wijze u het oude document bent kwijtgeraakt. Deze vult u zelf aan de balie in.
  • de verschuldigde kosten. U kunt pinnen of contant betalen

U vraagt het document persoonlijk aan bij de publieksbalie in het Stadskantoor. Vijf werkdagen later haalt u uw document af. Als u uw document op maandag aanvraagt kunt het dus volgende week maandag ophalen.

Openingstijden publieksbalies - Let op: u kunt alleen op afspraak terecht.
maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur donderdag tot 19.00 uur. Maak hier uw afspraak.


Afspraak annuleren?
Stuur dan een mail naar kcc@zwolle.nl of bel 14038.

Een zakenpaspoort is hetzelfde als een 'standaard' paspoort, alleen bevat het meer visumbladen. Een 'normaal' paspoort heeft 32 pagina's, een zakenpaspoort 64. Als u veel reist en veel stempels krijgt van diverse douaneposten, kan een zakenpaspoort dus uitkomst bieden.

Geldigheid en gebruik
Met ingang van 9 maart 2014 is de geldigheid van het Nederlandse zakenpaspoort van 18 jaar en ouder maximaal 10 jaar. Onder de 18 jaar blijft de maximale geldigheidsduur 5 jaar. Uw zakenpaspoort geeft toegang tot alle landen van de wereld. Het is ook een wereldwijd geaccepteerd legitimatiebewijs.

U mag naast een zakenpaspoort ook een Nederlandse identiteitskaart bezitten.

Toestemming
Personen die nog geen 18 jaar zijn, hebben voor de aanvraag van een paspoort toestemming nodig. Klik voor de uitgebreide informatie op 'Toestemming bij reisdocumenten'

Spoedprocedure
U kunt ook een aanvraag via een spoedprocedure doen. U kunt ook een aanvraag via een spoedprocedure doen. Als uw aanvraag voor 14.00 uur binnen is, kunt u het reisdocument meestal de volgende werkdag al ophalen. Als het gaat om een vermissing kan niet in alle gevallen een spoedprocedure worden gestart. Aan een spoedaanvraag zijn extra kosten verbonden.

Is uw paspoort vermist of gestolen?

Voor de aanvraag van een nieuw reisdocument is het niet meer noodzakelijk dat u eerst aangifte doet bij de politie. U vult zelf bij de aanvraag van uw nieuwe identiteitskaart aan de publieksbalie een eigen verklaring van verlies of diefstal van vermissing in. Hierin legt u uit op welke wijze uw oude document bent kwijtgeraakt.
Bij diefstal, zakkenrollerij, overval en andere misdrijven is het verstandig ook aangifte van dit misdrijf te doen bij de politie.

Valse meldingen
Valse meldingen worden streng aangepakt. Om misbruik te voorkomen controleert de medewerker van de gemeente de melding van vermissing. Bij vermoeden van misbruik verwijst de gemeente de aanvrager door naar de politie voor nader onderzoek.

Noodpaspoort
Als u ook via een spoedprocedure bij de gemeente niet meer tijdig een geldig paspoort kunt krijgen, kunt u onder voorwaarden een noodpaspoort krijgen. Klik voor de uitgebreide beschrijving op 'Noodpaspoort'

Let op, maak een afspraak!
Een afspraak maken kan digitaal via het formulier dat u onder het kopje 'aanvragen/afspraak' vindt.

 

Als u vragen heeft over het zakenpaspoort neem dan contact op met de gemeente Zwolle.

Klachten & meldingen

Als u niet tevreden bent over de manier waarop de gemeente u heeft behandeld of als u iets wilt melden, dan leest u op de pagina Meldingen, klachten en bezwaren hoe u dat kunt doorgeven.

Voor de kosten van dit product, zie Leges reisdocumenten. U kunt pinnen of contant betalen bij de publieksbalie.

Beleid & Wetgeving
Dit product is gebaseerd op landelijke wetgeving en/of plaatselijk beleid

Plaatselijke verordeningen:
Verordening op de heffing en de invordering van Leges

Wetgeving:
wetten.overheid.nl