Visum

Voor een aantal landen in de wereld heeft u een visum nodig. Dat is in die landen wettelijk vastgelegd. Omdat wetgeving regelmatig wijzigt, kunt u - zeker bij twijfel - het beste voordat u uw reis boekt, navragen of u een visum moet aanvragen. Dat kan bijvoorbeeld bij:

  •  uw reisbureau of
  • de ambassade van het land waar u naar toe wilt reizen.

U vindt hier meer informatie over op de site van de Rijksoverheid.

Geldigheid paspoort

Kijk ook goed naar de datum waarop uw paspoort verloopt. Een aantal landen eist dat een paspoort langer dan een bepaalde periode geldig is op het moment dat u het land in reist of weer verlaat.

Turkije

Via de website www.evisa.gov.tr/nl kunnen Nederlandse reizigers vooraf online hun visum regelen voor Turkije. Daarvoor kunt u met uw creditcard betalen. Het online aanschaffen, scheelt wachttijd op de luchthaven van aankomst.

Vakantievisum

  • Het Turkse vakantievisum is 180 dagen geldig.
  • De vakantieganger mag maximaal 90 dagen in het land verblijven.
  • Nederlanders die op vakantie willen naar Turkije moeten een paspoort of ID-kaart hebben die na afloop van de visumperiode nog minstens 60 dagen geldig is.
  • Een visum kan ook nog steeds aan de grens worden gekocht. 

Verenigde Staten

Gaat u voor maximaal 90 dagen op vakantie of zakenreis naar de VS? Dan moet u zich laten registreren bij de Amerikaanse overheid via het ESTA programma (Electronic System for Travel Authorization). De Amerikaanse regering heeft dit Elektronisch Systeem voor Reistoestemming in het leven geroepen zodat reizigers naar de VS zich vooraf registreren.

I-94W

ESTA vervangt het groene formulier I-94W dat u voorheen in het vliegtuig naar de VS moest invullen.

Hoe vraagt u ESTA aan?

Ga naar de site voor de ESTA-aanvraag en volg de instructies.

Eigen paspoort voor kinderen

Kinderen moeten een eigen paspoort hebben voor reizen naar de VS. Deze eis geldt al enkele jaren. Op de site van het Consulaat Verenigde Staten vindt u de officiële informatie over de toelatingseisen tot de Verenigde Staten. Scroll naar beneden tot het kopje: E-Passport Requirement.

Visum nodig?

Er zijn instanties die u graag helpen bij het aanvragen van een visum. Bijvoorbeeld www.cibtvisas.nl of visumbuitenland.nl of e-visums.nl.

Als u vragen heeft over dit product, neem dan contact op met de gemeente Zwolle.

Klachten & meldingen

Wilt u iets melden? Of bent u niet tevreden over de manier waarop de gemeente u heeft behandeld? Op de pagina Meldingen, klachten en bezwaren leest u hoe u dat kunt doorgeven.

Aan dit product zijn geen kosten verbonden.