Vluchtelingenpaspoort

Bent u erkend vluchteling en heeft u een geldige verblijfsvergunning? Dan kunt u een reisdocument voor vluchtelingen aanvragen. Met dit reisdocument kunt u buiten Nederland reizen. Het land waar u of de aanvrager (vermoedelijk) de nationaliteit van bezit, hoort daar niet bij. 

Dit heeft u nodig voor de aanvraag

  • Uw geldige verblijfsvergunning 'asiel bepaalde tijd' (document III) of 'asiel onbepaalde tijd' (document IV)
  • Een goedgelijkende kleuren pasfoto. De pasfoto moet aan de eisen voldoen. (een goedgelijkende foto is maximaal 6 maanden oud op het moment van de aanvraag)
  • Alle buitenlandse reisdocumenten die op uw naam staan, ook al zijn ze verlopen.
  • Bent u uw paspoort kwijt? Dan moet u een eigen verklaring van verlies of diefstal inleveren. Hierin legt u uit hoe u uw reisdocument bent kwijtgeraakt. U vult de verklaring zelf aan de balie in.
  • Eventueel toestemming (Lees de uitgebreide informatie bij 'Toestemming bij reisdocumenten'. U vindt daar ook een toestemmingsformulier.)
  • Uw pinpas of portemonnee. U kunt pinnen of contant betalen

Maak een afspraak

Maak direct uw afspraak

Een vluchtelingenpaspoort is een Nederlands reisdocument. Hij is voor erkende vluchtelingen. U kunt hem aanvragen als:

  • u in Nederland woont en niet de Nederlandse nationaliteit bezit en
  • u in Nederland erkend bent als vluchteling.

Asiel onbepaalde tijd

Heeft u een verblijfsvergunning ´asiel onbepaalde tijd'? Dan is uw vluchtelingenpaspoort vijf jaar geldig voor alle landen. Behalve voor het land waarvan u de nationaliteit heeft. 

Asiel bepaalde tijd

Heeft u een vergunning 'asiel bepaalde tijd'? Dan is de geldigheid van het paspoort afhankelijk van de geldigheid van uw verblijfsvergunning. Het vluchtelingenpaspoort is dan minimaal één jaar en maximaal drie jaar geldig. U mag alleen niet reizen naar het land van uw nationaliteit. De aanvraagprocedure neemt minimaal vier weken in beslag.

Vingerafdrukken

Als u een paspoort aanvraagt, dan worden uw vingerafdrukken afgenomen. Dit geldt voor iedereen. Kijk voor meer informatie op de site van de Rijksoverheid: Informatie over vingerafdrukken

Is uw paspoort vermist of gestolen?

Voor de aanvraag van een nieuw reisdocument hoeft u  niet eerst aangifte te doen bij de politie. U vult zelf bij de aanvraag van uw nieuw paspoort aan de publieksbalie een eigen verklaring van verlies of diefstal van vermissing in. Hierin legt u uit hoe u uw oude document bent kwijtgeraakt. Bij diefstal, zakkenrollerij, overval en andere misdrijven kunt u het beste ook aangifte doen bij de politie.

Valse meldingen

Valse meldingen worden streng aangepakt. De medewerker van de gemeente controleert altijd de melding van vermissing. Dit doen we om misbruik te voorkomen. Als we vermoeden dat er misbruik is, dan verwijst de gemeente de aanvrager door naar de politie.

Webpagina's bijlagen, externe sites voor extra informatie:
Eisen pasfoto reisdocument

Neem contact op met de gemeente Zwolle als u vragen over dit product hebt.

Klachten & meldingen

Wilt u ies melden? Of bent u niet tevreden over de manier waarop de gemeente u heeft behandeld? Op de pagina Meldingen, klachten en bezwaren leest u hoe u dat kunt doorgeven.

De kosten voor het vluchtelingenpaspoort vindt u bij de Leges reisdocumenten.

U kunt pinnen of contant betalen bij de publieksbalie.