U kunt een vreemdelingenpaspoort aanvragen als:
- u in Nederland woont en niet de Nederlandse nationaliteit heeft.
- u wel een geldige verblijfsvergunning heeft.
- u geen paspoort bij hun eigen ambassade kunnen krijgen of aanvragen.
Een vreemdelingenpaspoort moet u aanvragen op het Stadskantoor. Voor de aanvraag moet u vooraf een afspraak maken. De aanvraagprocedure duurt minimaal vier weken. Wordt uw aanvraag niet geaccepteerd? Dan krijgt u het rijksgedeelte van de betaalde leges terug.
Het Ministerie van Buitenlandse Zaken beslist of u een vreemdelingenpaspoort kunt krijgen. Er zijn voorwaarden:
- U moet kunnen aantonen dat u van uw eigen land geen paspoort kunt krijgen of
- U moet aantonen dat we niet van u kunnen vragen dat u een reisdocument aanvraagt bij uw eigen ambassade.
Dit heeft u nodig voor de aanvraag:
- Een 'Vrijstelling paspoorteis' of 'Ontheffing paspoortvereiste'. Dit is een schriftelijk bewijs dat het Ministerie van Justitie en Veiligheid u heeft vrijgesteld van het bezit van een eigen paspoort van uw land.
- Kopieën van ten minste twee serieuze aanvragen bij uw eigen ambassade.*
- Bewijs van verzending van de aanvragen door het betreffende postbedrijf.*
- Een geldige verblijfsvergunning 'regulier bepaalde tijd' (document I) of 'regulier onbepaalde tijd' (document II).
- Eén goedgelijkende kleurenpasfoto. Deze moet aan speciale eisen voldoen. (een goedgelijkende foto is maximaal 6 maanden oud op het moment van de aanvraag)
- Als uw oude paspoort gestolen is, maakt u een eigen verklaring van verlies of diefstal. Die kunt u aan de balie van het Stadskantoor invullen. U beschrijft hierin hoe u uw oude paspoort bent kwijtgeraakt.
- Alle reisdocumenten die op uw naam staan.
- Geld of uw pinpas. U kunt pinnen of contant betalen
* Niet nodig voor personen van de volgende nationaliteit: Guinee, Liberia, Somalië en Sierra Leone. Ook niet nodig voor aanvragers die langer dan vijf jaar legaal in Nederland wonen.
De kosten voor het vreemdelingenpaspoort vindt u op de pagina Leges reisdocumenten. U kunt pinnen of contant betalen bij de Publieksbalie.
Regulier onbepaalde tijd
Als u een verblijfsvergunning 'regulier onbepaalde tijd' heeft, kunt u een vreemdelingenpaspoort aanvragen. Dit paspoort is vijf jaar geldig.
Regulier bepaalde tijd
Bij een vergunning 'regulier bepaalde tijd' is de geldigheid afhankelijk van de geldigheid van uw verblijfsvergunning.
Maximaal 5 jaar geldig
- Het vreemdelingenpaspoort is maximaal vijf jaar geldig.
- U kunt ermee reizen naar alle landen, behalve het land waarvan u de nationaliteit bezit. Naar dat land kunt u/mag u niet reizen op dit paspoort.
Spoedaanvraag
Doet u voor 14:00 uur een spoedaanvraag? Dan ligt het paspoort meestal de volgende dag klaar. Hij wordt hierdoor wel duurder.
Noodpaspoort
Als u ook via een spoedprocedure bij de gemeente niet meer op tijd een geldig paspoort kunt krijgen, kunt u onder voorwaarden een noodpaspoort krijgen. Meer hierover leest u op de pagina Noodpaspoort.
Kwijt of gestolen
Bent u uw paspoort of identiteitsbewijs (ID-kaart) kwijt of is het gestolen? Geef dit dan zo snel mogelijk door bij uw gemeente. Dit is nodig om misbruik van uw document te voorkomen. Hoe dit werkt leest u op de pagina Vermissing Nederlands paspoort of identiteitskaart.
Bij diefstal, zakkenrollerij, overval en andere misdrijven is het verstandig ook aangifte te doen bij de politie.
Als u vragen heeft over dit product, neem dan contact op met de gemeente Zwolle.
Klachten & meldingen
Wilt u iets melden? Of bent u niet tevreden over de manier waarop de gemeente u heeft behandeld? Op de pagina Meldingen, klachten en bezwaren leest u hoe u dat kunt doorgeven.