Brexit en rijbewijs Verenigd Koninkrijk

Op 1 februari 2020 heeft het Verenigd Koninkrijk (VK) de Europese Unie (EU) verlaten (de Brexit). Dit heeft gevolgen voor het omwisselen van het rijbewijs. Tot en met 31 december 2020 is er een overgangsperiode en gelden de bestaande EU-regels. Wat betekent dit precies voor u?

Woonachtig in Nederland voor 1 februari 2020

Via de gemeente waar u staat ingeschreven vraagt u de omwisseling van uw rijbewijs aan bij de RDW. Ga voor meer informatie naar Buitenlands rijbewijs omwisselen naar Nederlands rijbewijs. U krijgt 15 maanden de tijd (vanaf 1 februari 2020) om uw rijbewijs om te wisselen onder dezelfde voorwaarden als voor de Brexit-datum. U  moet dus voor 1 mei 2021 een omwisselingsaanvraag indienen bij uw gemeente.

Rijden op de openbare weg (woonachtig voor 1 februari 2020)

U mag vanaf 1 februari 2020 nog 15 maanden met uw geldige rijbewijs uit het VK in Nederland blijven rijden (tot 1 mei 2021). Ga voor meer informatie naar Rijden met een buitenlands rijbewijs. Bent u beroepschauffeur? Dan gelden er andere regels. Lees voor meer informatie de tekst op deze pagina onder U bent beroepschauffeur.

Woonachtig in Nederland na 1 februari 2020

Bent u na 1 februari 2020 in Nederland komen wonen, dan kunt u uw VK rijbewijs omwisselen voor een Nederlands rijbewijs volgens de EU regels tot en met 31 december 2020. Houd met het maken van een afspraak bij uw gemeente ook rekening met de eventuele aangepaste openingstijden rond de feestdagen. Dient u uw aanvraag in na 31 december 2020, dan gelden er andere voorwaarden voor de omwisseling. Aan welke voorwaarden u moet voldoen vindt u op de pagina Buitenlands rijbewijs omwisselen naar Nederlands rijbewijs.

Rijden op de openbare weg (woonachtig na 1 februari 2020).

Wisselt u het rijbewijs niet om voor 1 januari 2021 en is het rijbewijs uit het VK afgegeven voordat u in Nederland woonachtig was? Dan mag u hiermee vanaf de datum waarop u woonachtig bent in Nederland nog 185 dagen rijden. Ga voor meer informatie naar Rijden met een buitenlands rijbewijs.

Voorbeelden:

  • U woont sinds 1 april 2020 in Nederland. Dan mag u op 1 januari 2021 niet meer in Nederland rijden met het VK rijbewijs.
  • U woont sinds 1 november 2020 in Nederland. Dan mag u tot 1 mei 2021 nog rijden met het rijbewijs uit het VK.

U bent beroepschauffeur

Bent u beroepschauffeur en heeft u een kwalificatiekaart (code 95) uit het VK? Dan is het advies om uw rijbewijs samen met de kwalificatiekaart voor 1 januari 2021 om te wisselen voor een Nederlands rijbewijs. Vanaf deze datum is het niet meer mogelijk om uw kwalificatiekaart (code 95) uit het VK bij te laten schrijven op een Nederlands rijbewijs. Dit betekent dat u uw vakbekwaamheid opnieuw in Nederland moet halen. Houd met het maken van een afspraak bij uw gemeente ook rekening met de eventuele aangepaste openingstijden rond de feestdagen.

Rijbewijs uit Gibraltar

Heeft u een rijbewijs uit Gibraltar? Dan gelden dezelfde regels als voor een rijbewijs uit het VK.