Online verlengen rijbewijs in drie stappen geregeld

Verlengen van uw rijbewijs kan nu online. Veilig en snel.

Vanaf 2 september 2019 is het in de gemeente Zwolle mogelijk om uw rijbewijs digitaal te verlengen. Dat kan op een moment wanneer het u uitkomt 7 dagen per week en 24 uur per dag. En al na twee dagen is uw nieuwe rijbewijs (zonder afspraak) af te halen bij de balie in het Stadskantoor.

Het online verlengen hoort bij een proef van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Zwolle is een van de 30 gemeenten die meedoen.

Op dit moment biedt de online module alléén de mogelijkheid om uw rijbewijs te verlengen of om een categorie toe te voegen. Voor een allereerste aanvraag of omwisseling van een buitenlands rijbewijs moet u nog wel naar het Stadskantoor komen.

Aan het online verlengen van het rijbewijs zijn wel een aantal voorwaarden verbonden:

 1. U woont in de gemeente Zwolle
 2. U bent in het bezit van een geldig Nederlands rijbewijs
 3. U vraagt een verlenging van uw rijbewijs of een categorie-uitbreiding aan
 4. U heeft de DigiD-app met extra zekerheid over uw identiteit
 5. U heeft een Android smartphone of iPhone met een NFC-chip

Als u aan deze voorwaarden voldoet regelt u in maar 3 stappen de verlenging van het rijbewijs.

Stap 1

Pasfoto: u heeft een pasfoto nodig die gemaakt is bij een RDW-erkende fotograaf.

Voor onze gemeente zijn dat op dit moment:

 • Foto Hans Keuzekamp B.V., Oude Vismarkt 20
 • SterFoto, Lübeckplein 1 A
 • Fotocabine van Prontophot Pasfotostudio in het NS Station-Centrum, Stationsplein 16

Hier kunnen zich de komende tijd nog vakfotografen bij aansluiten. Raadpleeg hiervoor https://www.rdw.nl/particulier/paginas/erkende-fotografen-voor-rijbewijs  

Bij de fotograaf zet u uw handtekening. De fotograaf verstuurt uw pasfoto en handtekening beveiligd en digitaal naar de RDW. U krijgt binnen een paar minuten via mail bericht of u het rijbewijs online kunt verlengen.

Stap 2

Online aanvragen: u gaat naar de webpagina www.rdw.nl/digitaalaanvragenrijbewijs. Kies voor ‘rijbewijs aanvragen’ en log in met e DigiD app.
Inloggen bij de online aanvraag vereist de DigiD-app met verhoogd beveiligingsniveau door eenmalige controle van het identiteitsbewijs.

Om deze controle van uw identiteitsdocument uit te voeren, moet u beschikken over:

Een geactiveerde DigiD app
Een Android smartphone (versie 6.0 of hoger) of een iPhone 7 (of hoger) met een NFC-lezer.
Een geldig Nederlands identiteitsbewijs:

 • Identiteitskaart
 • Paspoort
 • Rijbewijs (uitgegeven na 14 november 2014)

Zie https://www.digid.nl/over-digid/app/  voor meer informatie.

Na het inloggen regelt u binnen enkele minuten de verlenging van uw rijbewijs. U betaalt via I-Deal aan het RDW. De RDW maakt het rijbewijs dat u al na 2 werkdagen kunt ophalen bij een van de publieksbalies in het Stadskantoor.
De RDW stuurt u hierover een email.

Stap 3

Ophalen:
Het nieuwe rijbewijs ligt dan al na 2 werkdagen klaar om op te halen in het Stadskantoor. U haalt uw rijbewijs op bij een van de publieksbalies in het Stadskantoor, Lübeckplein 2 in Zwolle. Uw oude rijbewijs moet u inleveren.

U betaald het normale tarief voor het vernieuwen van het rijbewijs via I Deal rechtstreeks aan het RDW. Voor de kosten van dit product, zie Leges rijbewijzen

Erkende fotograaf

Voor de online verlenging heeft u een digitale pasfoto nodig. Deze kunt u laten maken bij een door de RDW erkende fotograaf. Dat mag ook buiten de gemeente Zwolle, mits de fotograaf is aangesloten als erkenninghouder bij de RDW.

Voor een overzicht van erkende fotografen kunt u terecht op https://www.rdw.nl/particulier/paginas/erkende-fotografen-voor-rijbewijs  
De fotograaf maakt de pasfoto en stuurt deze digitaal door naar het RDW. Vervolgens kunt u via DigiD uw aanvraag afronden en na twee werkdagen ligt uw rijbewijs klaar in het Stadskantoor.

Zie ook onderstaand instructiefilmpje:

Als u vragen heeft over dit product, neem dan contact op met de gemeente Zwolle.

Klachten & meldingen

Bent u niet tevreden over de manier waarop de gemeente u heeft behandeld? Of wilt u iets melden? Op de pagina Meldingen, klachten en bezwaren leest u hoe u dat kunt doorgeven.