Rijbewijs op hogere leeftijd vernieuwen

 

Dit heeft u nodig voor de aanvraag:

  • uw oude rijbewijs
  • één kleurenpasfoto (wij adviseren u naar een vakfotograaf te gaan, zij zijn op de hoogte van de zware eisen die de centrale overheid stelt aan de kwaliteit van de pasfoto)
  • de verschuldigde kosten. U kunt pinnen of contant betalen
  • geldige verblijfsvergunning (voor niet-Nederlandse aanvrager)
  • eventueel moet u eerst gekeurd moet worden (zie hierboven). De gezondheidsverklaring wordt door het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) digitaal in het rijbewijzenregister van de Rijksdienst voor het Wegverkeer gezet. De gemeente kan ze daar vinden. De gezondheidsverklaring is één jaar geldig.

U vraagt het document persoonlijk aan bij de publieksbalie in het Stadskantoor. Vijf werkdagen later haalt u uw document af. Als u uw document op maandag aanvraagt kunt het dus volgende week maandag ophalen.

Openingstijden publieksbalies - Let op: u kunt alleen op afspraak terecht.
Maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur donderdag tot 19.00 uur. Maak hier uw afspraak

Afspraak annuleren?
Stuur dan een mail naar kcc@zwolle.nl of bel 14038.

Huidige regeling:
Bestuurders van 75 jaar en ouder worden standaard elke 5 jaar medisch gekeurd. Bestuurders tussen de 65 en 70 krijgen een nieuw rijbewijs dat geldig is tot hun 75 ste  jaar. Is de bestuurder ouder dan 70 jaar, dan is het rijbewijs wanneer het vernieuwd wordt 5 jaar geldig.

Om de procedure in gang te zetten heeft eerst een gezondheidsverklaring (voorheen een 'Eigen Verklaring') nodig. Houd er rekening mee dat de behandeling van een 'gezondheidsverklaring' bij het CBR soms tot 3 maanden in beslag kan nemen. Vraag dus tijdig de papieren aan op het Stadskantoor!

Als u goedgekeurd bent krijgt u daarvan bericht van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen. U kunt dan een aanvraag gaan indienen voor vernieuwing van uw rijbewijs. De zogenoemde 'gezondheidsverklaring' wordt door het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) digitaal in het rijbewijzenregister van de Rijksdienst voor het Wegverkeer gezet.

Het rijbewijs heeft het formaat van een creditcard.

Bij vermissing gelden aanvullende eisen.

Op het aanmaken van een rijbewijs kan niet worden gewacht. Reken op een levertijd van 5 werkdagen. Het is mogelijk een spoedaanvraag te doen. De aanvraag moet dan voor 14:00 uur binnen zijn. Het rijbewijs kan dan in principe al de volgende dag worden opgehaald.

Let op, maak een afspraak!
Een afspraak maken kan digitaal via het formulier dat u onder het kopje 'aanvraag' vindt.

Webpagina's bijlagen, externe sites voor extra informatie:
Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR)
Rijbewijs.nl
Eisen pasfoto rijbewijs

Als u vragen heeft over dit product, neem dan contact op met de gemeente Zwolle.

Klachten & meldingen

Als u niet tevreden bent over de manier waarop de gemeente u heeft behandeld of als u iets wilt melden, dan leest u op de pagina Meldingen, klachten en bezwaren hoe u dat kunt doorgeven.

Voor de kosten van dit product, zie Leges rijbewijzen. U kunt pinnen of contant betalen bij de publieksbalie.

Beleid & Wetgeving
Dit product is gebaseerd op landelijke wetgeving en/of plaatselijk beleid

Wetgeving:
wetten.overheid.nl