Rijbewijs, trekker

U vraagt uw Trekkerrijbewijs zelf aan bij de publieksbalie in het Stadskantoor. Voor de aanvraag moet u een afspraak maken. 5 werkdagen na uw afspraak kunt u uw rijbewijs persoonlijk ophalen. Daarvoor dient u opnieuw een afspraak te maken. Het nieuwe rijbewijs moet binnen 3 maanden na de aanvraag opgehaald worden. Als u het rijbewijs na 3 maanden niet hebt opgehaald, wordt hij vernietigd.

Maak direct uw afspraak

Dit moet u meenemen naar uw afspraak

  • een goedgelijkende kleurenpasfoto die aan de eisen voldoet. (Een goedgelijkende foto is maximaal 6 maanden oud op het moment van de aanvraag)
  • een geldig legitimatiebewijs
  • contant geld of pinpas. U betaalt de kosten gelijk aan de balie.

Gezondheidsverklaring

In het rijbewijzenregister* kan de gemeente uw gezondheidsverklaring en rijvaardigheidsverklaring inzien. Het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen) zet ze daar digitaal in klaar. De gezondheidsverklaring is één jaar geldig, de verklaring van rijvaardigheid drie jaar.

*Het rijbewijzenregister is van de Rijksdienst voor het Wegverkeer

5 Werkdagen

Vijf werkdagen na de aanvraag op het Stadskantoor haalt u uw document zelf af. Als u het op maandag aanvraagt, kunt u het dus volgende week maandag ophalen.

T-rijbewijs

Sinds 1 juli 2015 staat de categorie T op het rijbewijs. Deze is voor:

  • landbouwtrekkers
  • bosbouwtrekkers
  • motorrijtuigen met een beperkte snelheid.

U mag met deze voertuigen de openbare weg op als u een T-rijbewijs heeft. Voor het besturen van een trekker op bijvoorbeeld een akker, is dat niet nodig.

In plaats van Trekkerrijbewijs Jeugdigen

Vanaf 16 jaar kun je het T-rijbewijs halen (de categorie). Door de invoering van het T-rijbewijs kwam het certificaat van vakbekwaamheid ('trekkerrijbewijs jeugdigen') te vervallen. Wie dat certificaat had, kon dat tot 2016 omwisselen voor een T-rijbewijs.

Had u op het moment van invoering een B-rijbewijs? Dan kunt u nog tot 2026 het T-rijbewijs krijgen zonder aanvullend examen. Voor het besturen van bepaalde voertuigen, zoals straatveeg- en maaimachines hoeft u geen T-rijbewijs te hebben.

Meer informatie trekkerrijbewijs

Als u vragen heeft over dit product, neem dan contact op met de gemeente Zwolle.

Klachten & meldingen

Bent u niet tevreden over de manier waarop de gemeente u heeft behandeld? Of wilt u iets melden? Op de pagina Meldingen, klachten en bezwaren  leest u hoe u dat kunt doorgeven.

Voor de kosten van dit product, zie Leges rijbewijzen. U kunt pinnen of contant betalen bij de publieksbalie.

Nieuw rijbewijs geschikt voor inloggen met DigiD

Met een nieuw rijbewijs kunt u in de toekomst online inloggen met DigiD op websites van overheid, zorg en pensioenfondsen.

Extra beveiligingsstap

Dit is een extra beveiligingsstap, waardoor ook zeer vertrouwelijke informatie online aangeboden kan worden. U kunt in de toekomst zelf beslissen of u wilt inloggen met uw rijbewijs.

Gebruik en aanvraag blijft hetzelfde

Verder blijft het gebruik van uw rijbewijs hetzelfde: het is een rijvaardigheidsbewijs of identiteitsbewijs. Ook het aanvraagproces voor een rijbewijs verandert niet.