Rijbewijs verlengen/vernieuwen

Voor het verlengen of vernieuwen van een rijbewijs komt u zelf naar het Stadskantoor. Hiervoor maakt u eerst een afspraak bij de publieksbalie. Vijf werkdagen na uw afspraak, kunt u uw rijbewijs persoonlijk ophalen.

Maak direct uw afspraak

Dit moet u meenemen naar uw afspraak

  • het oude rijbewijs.
  • een recente en duidelijke kleurenpasfoto die aan de eisen voldoet. Dit zijn dezelfde eisen als voor een paspoort of ID-kaart.
  • een geldig legitimatiebewijs.
  • contant geld of pinpas. U betaalt de kosten gelijk aan de balie.
  • geldige verblijfsvergunning (voor niet-Nederlandse aanvrager).
  • soms moet u opnieuw geschikt verklaard zijn door het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen). Het CBR plaatst de gezondheidsverklaring digitaal in het rijbewijzenregister. De gemeente kan ze daar vinden. De gezondheidsverklaring is één jaar geldig.
  • houders van rijbewijzen van categorieën C, CE, D en DE moeten bij iedere verlenging van hun rijbewijs medisch gekeurd worden.

* Van de Rijksdienst voor het Wegverkeer.

5 Werkdagen

U vraagt het rijbewijs persoonlijk aan bij de publieksbalie in het Stadskantoor. Vijf werkdagen later haalt u hem zelf af. Als u uw rijbewijs op maandag aanvraagt, kunt hem dus volgende week maandag ophalen.

Openingstijden publieksbalies

Let op: u kunt alleen op afspraak terecht.
Maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur donderdag tot 19.00 uur. Maak hier uw afspraak

Afspraak annuleren?

U kunt uw afspraak wijzigen via het contactformulier.

Geldigheid

Een rijbewijs is maximaal 10 jaar geldig. Op het document staat de datum tot waarop uw rijbewijs geldig is. Dit kan per categorie verschillen. Vernieuw uw rijbewijs vóór deze datum voorbij is, anders is uw rijbewijs verlopen.

Spoed

Doet u voor 14.00 uur een spoedaanvraag? Dan ligt uw rijbewijs meestal de volgende dag klaar. Het rijbewijs is dan wel duurder. Bij vermissing kan niet in alle gevallen een spoedprocedure worden gestart. Kijk op de pagina Rijbewijs vermissing voor meer informatie.

Medische keuring

U moet elke tien jaar uw rijbewijs vernieuwen, tot uw 75e verjaardag. Vanaf dan moet u eerst een medische keuring ondergaan. Het kan zijn dat u om medische redenen bij elke vernieuwing gekeurd moeten worden. Denk aan een ongeluk of herseninfarct.

Heeft u een rijbewijs voor vrachtwagen en/of autobus (categorie C en/of D)? Dan moet u ook medisch gekeurd worden, voordat u uw rijbewijs kunt vernieuwen. Zie ook de pagina Gezondheidsverklaring (voorheen 'Eigen verklaring'.).

Buitenland

Er zijn een paar voorwaarden voor het verlengen/vernieuwen van een rijbewijs als u voorafgaand een tijd in het buitenland heeft gewoond.

  • Op het moment dat u uw rijbewijs aanvraagt, verlengt of vernieuwt, moet u in Nederland wonen.
  • Voorafgaand aan de aanvraag, moet u in een periode van één jaar, ten minste 184 dagen in Nederland gewoond hebben.
  • Ook moet u een geldige verblijfsvergunning hebben.

Buitenlands rijbewijs

Met een buitenlands rijbewijs mag u in Nederland niet zonder meer rijden. Vaak is omwisseling van het rijbewijs nodig. Kan dit niet, dan moet u in Nederland opnieuw examen doe. De gemeente handelt deze aanvraag dus niet zelf af. U moet er rekening mee houden dat de aanvraag een aantal weken in beslag kan nemen. U moet het rijbewijs ophalen op het stadskantoor. Kijk voor meer informatie op pagina Rijbewijs omwisselen van een buitenlands naar een Nederlands rijbewijs.

Webpagina's bijlagen, externe sites voor extra informatie:

Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR)
Rijbewijs.nl
Eisen pasfoto reisdocument en rijbewijs

Als u vragen heeft over dit product, neem dan contact op met de gemeente Zwolle.

Klachten & meldingen

Bent u niet tevreden over de manier waarop de gemeente u heeft behandeld? Of wilt u iets melden? Op de pagina Meldingen, klachten en bezwaren leest u hoe u dat kunt doorgeven.

Voor de kosten van dit product, zie Leges rijbewijzen.

Identiteitscontrole bij de Publieksbalie

Het kan zijn dat u een identiteitscontrole krijgt. De gemeente draait een proef met een documentscanner en gezichtsvergelijking. We hopen identiteitsfraude, identiteitsdiefstal en look-a-like fraude zo beter te voorkomen.