Rijbewijs verlengen/vernieuwen

Voor het verlengen of vernieuwen van een rijbewijs komt u zelf naar het Stadskantoor. Hiervoor maakt u eerst een afspraak bij de publieksbalie.

5 werkdagen na uw afspraak kunt u uw rijbewijs persoonlijk ophalen. Daarvoor dient u opnieuw een afspraak te maken.

Maak direct uw afspraak

Dit moet u meenemen naar uw afspraak

  • uw oude rijbewijs.
  • een goedgelijkende kleurenpasfoto die aan de eisen voldoet. (Een goedgelijkende foto is maximaal 6 maanden oud op het moment van de aanvraag)
  • een geldig legitimatiebewijs.
  • contant geld of pinpas. U betaalt de kosten gelijk aan de balie.
  • geldige verblijfsvergunning (voor niet-Nederlandse aanvrager).
  • soms moet u opnieuw geschikt verklaard zijn door het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen). Het CBR plaatst de gezondheidsverklaring digitaal in het rijbewijzenregister. De gemeente kan ze daar vinden. De gezondheidsverklaring is één jaar geldig.
  • houders van rijbewijzen van categorieën C, CE, D en DE moeten bij iedere verlenging van hun rijbewijs medisch gekeurd worden.

* Van de Rijksdienst voor het Wegverkeer.

Afspraak annuleren?

U kunt uw afspraak wijzigen via het contactformulier.

Geldigheid

Een rijbewijs is maximaal 10 jaar geldig. Op het document staat de datum tot waarop uw rijbewijs geldig is. Dit kan per categorie verschillen. Vernieuw uw rijbewijs vóór deze datum voorbij is, anders is uw rijbewijs verlopen.

Door de COVID-19-maatregelen heeft de Europese Commissie op 27 mei bepaald dat rijbewijzen die tussen 1 februari 2020 en 31 augustus 2020 verlopen nog 7 maanden geldig blijven binnen Europa. Nederland heeft dit via de Rijksdienst voor het Wegverkeer bevestigd

Spoed

Doet u voor 14.00 uur een spoedaanvraag? Dan ligt uw rijbewijs meestal de volgende dag klaar. Het rijbewijs is dan wel duurder. Bij vermissing kan niet in alle gevallen een spoedprocedure worden gestart. Kijk op de pagina Rijbewijs vermissing voor meer informatie.

Medische keuring

U moet elke tien jaar uw rijbewijs vernieuwen, tot uw 75e verjaardag. Vanaf dan moet u eerst een medische keuring ondergaan. Het kan zijn dat u om medische redenen bij elke vernieuwing gekeurd moeten worden. Denk aan een ongeluk of herseninfarct.

Heeft u een rijbewijs voor vrachtwagen en/of autobus (categorie C en/of D)? Dan moet u ook medisch gekeurd worden, voordat u uw rijbewijs kunt vernieuwen. Zie ook de pagina Gezondheidsverklaring (voorheen 'Eigen verklaring'.).

Buitenlands rijbewijs

Met een buitenlands rijbewijs mag u in Nederland niet zomaar rijden. Mogelijk moet u uw rijbewijs omwisselen. Kan dit niet, dan moet u in Nederland opnieuw examen doe. De gemeente handelt deze aanvraag niet zelf af. Houd er rekening mee dat de aanvraag een aantal weken in beslag kan nemen. U moet het rijbewijs ophalen op het stadskantoor. Kijk voor meer informatie op pagina Rijbewijs omwisselen van een buitenlands naar een Nederlands rijbewijs.

Webpagina's bijlagen, externe sites voor extra informatie:

Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR)
Rijbewijs.nl
Eisen pasfoto reisdocument en rijbewijs

Als u vragen heeft over dit product, neem dan contact op met de gemeente Zwolle.

Klachten & meldingen

Bent u niet tevreden over de manier waarop de gemeente u heeft behandeld? Of wilt u iets melden? Op de pagina Meldingen, klachten en bezwaren leest u hoe u dat kunt doorgeven.

Voor de kosten van dit product, zie Leges rijbewijzen.

Identiteitscontrole bij de Publieksbalie

De gemeente wil identiteitsfraude en identiteitsdiefstal, oftewel misbruik van persoonsgegevens, voorkomen. Daarom staat bij de Publieksbalie in het Stadskantoor een zuil met een documentscanner en een gezichtsvergelijker.

  • De scanner controleert uw identiteitsbewijs op echtheid.
  • De gezichtsvergelijking controleert of het paspoort, het rijbewijs of de ID-kaart bij u hoort. Dat gebeurt door de foto die daarop staat te vergelijken met een foto die ter plekke van u wordt gemaakt.

Let op: u kunt een boete krijgen voor het rijden zonder geldig rijbewijs 

U kunt een boete krijgen als u rijdt zonder rijbewijs. Als u een motorvoertuig bestuurt bent u verplicht uw rijbewijs te laten zien zodra een politieagent daarom vraagt.

Altijd originele rijbewijs tonen

U moet altijd een origineel en geldig rijbewijs kunnen laten zien. Een kopie van uw rijbewijs is niet geldig.