Geregistreerd partnerschap

Een geregistreerd partnerschap is net als trouwen of een samenlevingscontract afsluiten, een samenlevingsvorm.

Beperkte gemeenschap van goederen

Als geregistreerde partners heeft u dezelfde rechten en plichten als getrouwde partners. Sinds 1 januari 2018 is een partnerschap automatisch in beperkte gemeenschap van goederen. Wilt u dit niet? Neem dan ruim voor de datum dat u uw partnerschap afsluit contact op met een notaris. 

Melden bij de gemeente

U meldt uw voornemen om een geregistreerd partnerschap aan te gaan bij de gemeente waar de sluiting plaatsvindt. In Zwolle bepaalt u zelf waar dat gebeurt.

Kosteloos

U kunt het partnerschap ook gratis laten sluiten. Kijk voor meer informatie op onze pagina Kosteloos trouwen of partnerschap registreren.

Erkenning

Let op: niet alle landen erkennen het geregistreerd partnerschap. Dit kan tot problemen leiden als u met de rechtbank te maken krijgt in het buitenland. Bent u en/of is uw partner niet-Nederlander? Laat u dan voorlichten door de ambassade of consulaat van het land van herkomst.

Omzetting geregistreerd partnerschap in een huwelijk

U kunt uw geregistreerd partnerschap in elke gemeente in Nederland laten omzetten naar een huwelijk. De rechten en plichten uit de partnerschapsregistratie gelden dan ook tijdens het huwelijk.

Ceremonie

In Zwolle bepaalt u zelf waar de omzetting met ceremonie plaatsvindt. Zie de beschrijving bij ‘Trouwen’ voor meer informatie.

Zonder ceremonie

U kunt die omzetting ook zonder ceremonie aan de publieksbalie te doen. Daarvoor maakt u een afspraak. U heeft in dit geval geen getuigen nodig en u hoeft vooraf ook geen ‘melding huwelijk’ te doen.

Webpagina's bijlagen, externe sites voor extra informatie

Buitengewoon Ambtenaar Burgerlijke Stand (BABS)

Wilt u de ceremonie op een andere plaats laten plaatsvinden dan het Stadhuis? Gebruik dan onderstaand formulier. 

formulier-reserveren-huwelijk-andere-locatie.pdf

Als u vragen heeft over dit product neem dan contact op met de gemeente Zwolle.

Klachten & meldingen

Als u niet tevreden bent over de manier waarop de gemeente u heeft behandeld of als u iets wilt melden, dan leest u op de pagina Meldingen, klachten en bezwaren hoe u dat kunt doorgeven.

Voor de kosten van dit product, zie Leges huwelijken en partnerschap.

Beleid & Wetgeving

Dit product is gebaseerd op landelijke wetgeving en/of plaatselijk beleid

Wetgeving

wetten.overheid.nl