Melding voorgenomen huwelijk/geregistreerd partnerschap

Per 1 september 2015 is ‘ondertrouw’ niet meer nodig om  te kunnen trouwen/partneren. Het melden van uw voorgenomen huwelijk/partnerschap met het formulier ‘melding huwelijk’ of melding partnerschap is voldoende. Dit doet u in de gemeente waar u gaat trouwen/partneren.

Trouwt u in Zwolle, maak dan voordat u de melding doet, eerst een afspraak aan de Publieksbalie om uw trouw- of partnerschapsdatum te reserveren. U kunt dan ook het formulier ‘melding  huwelijk of partnerschap’ samen met de kopieën van de legitimatiebewijzen inleveren of daarna alsnog digitaal toesturen.

Als u de melding van uw voorgenomen huwelijk/partnerschap hebt gedaan, controleert de gemeente of u voldoet aan de voorwaarden om te trouwen/partneren. Als dit akkoord is, kan het huwelijk of de partnerschap na 14 dagen  worden gesloten.
Regel de melding van uw huwelijk/partnerschap daarom op tijd. U kunt niet eerder dan 1 jaar voor de trouw- of partnerschapsdatum de melding doen.
Woont u beiden buiten Nederland en is in ieder geval één van u Nederlander? Dan doet u de melding in Den Haag.

Het formulier voor de melding van uw voorgenomen huwelijk/partnerschap vindt u onder het tabblad Aanvraag.

Het formulier stuurt u na ondertekening naar postbus@zwolle.nl. U voegt bij:

  • Kopie geldig paspoort/id-kaart van u beiden.
  • Eventueel het formulier ‘huwelijk / geregistreerd partnerschap op locatie’ als u op een eigen gekozen locatie trouwt.
  • Eventueel aanvullende documenten: Hebt u niet de Nederlandse nationaliteit? Bent u in het buitenland geboren? Hebt u in het buitenland gewoond of bent u in het buitenland getrouwd geweest? Dan is het verstandig om tijdig te informeren of er aanvullende documenten nodig zijn en aan welke eisen ze moeten voldoen. Houd er rekening mee dat het soms lang duurt voordat u deze documenten in uw bezit hebt.

Bij een huwelijk moeten minimaal twee en maximaal vier getuigen aanwezig zijn. Het aantal getuigen geldt voor het huwelijk en niet voor de partners afzonderlijk. Als u geen eigen getuigen wilt, kan gemeente getuigen beschikbaar stellen. Hieraan zijn welk kosten verbonden.

Vaststellen identiteit
Voordat de trouwambtenaar het huwelijk sluit, stelt hij de identiteit van u en uw getuigen vast. In het voorgesprek vraagt de trouwambtenaar u naar het identiteitsbewijs. Van uw getuigen doet hij dit vooraf aan de huwelijksceremonie. Vraag uw getuigen het identiteitsbewijs mee te nemen op de dag van de huwelijksceremonie.
Heeft u geen persoonlijk voorgesprek, dan vraagt de  trouwambtenaar vooraf aan de huwelijksceremonie u en uw getuigen zich te legitimeren. Neemt u en uw getuigen daarom het identiteitsbewijs mee op de dag van  de huwelijksceremonie.

Naamgebruik

Woont u in Zwolle, dan kunt u uw naamgebruik digitaal aanvragen met uw eigen DigiD inlogcode.

Woont u buiten Zwolle, dan kunt u bij uw woongemeente informeren op welke wijze u uw naamgebruik kunt aanvragen.

melding-huwelijk.pdf

melding-geregistreerd-partnerschap.pdf

Het melden van uw voorgenomen huwelijk of partnerschap in persoon blijft mogelijk. Hieraan zijn wel kosten verbonden, zie voor de kosten leges melden voorgenomen huwelijk in persoon.  Het melden kan door telefonisch een afspraak te maken via het nummer 14038.

Voor meer informatie kunt u hier terecht:
Stadskantoor

Voor vragen belt u met de gemeente Zwolle, tel. 14038 (lokaal tarief + eventuele kosten mobiele telefoon) of u vult het contactformulier in.

Klachten & meldingen
Bent u niet tevreden over de manier waarop de gemeente u heeft behandeld of wilt u iets melden? Klik dan hier voor een overzicht van de verschillende formulieren die u kunt gebruiken.

Voor de kosten van dit product, zie Leges huwelijken. U kunt pinnen of contant betalen bij de publieksbalie.

Beleid & Wetgeving

Dit product is gebaseerd op landelijke wetgeving en/of plaatselijk beleid

Wetgeving:
wetten.overheid.nl