Meer groen maak je zo

Zwolle is al een groene stad. Maar zij kan nog veel groener worden. Dat is ook nodig! Bomen, gras, struiken en andere planten zijn niet alleen mooi. Het zorgt ook voor meer zuurstof in de lucht, betere waterafvoer, schaduw en verkoeling en biodiversiteit.

Doe met ons mee en ga aan de slag om uw straat, buurt, woning of ander gebouw klimaatbestendiger te maken. We geven hieronder wat hulp en tips. 

Uw tuin vergroenen

Wist u dat één boom in uw tuin al een hoop verkoeling geeft? Of dat het water in uw tuin veel beter wegloopt na het verwijderen van wat stenen? Er zijn ook allerlei slimme oplossingen met een regenpijp en onder de grond mogelijk.

Kijk voor tips om uw tuin groener en klimaatbestendiger te maken op Huisje Boompje Beter of Handboek voor de Watervriendelijke tuin (tuinbranche.nl).

Geveltuintjes aanleggen

Samen met uw straat of buurt hoeft het niet eens veel tijd te kosten. Gezamenlijk legt u in één dag bijvoorbeeld een geveltuintje aan. Kijk voor informatie en tips op de pagina Geveltuintje.

Groendak

Tuinieren kan niet alleen in de volle grond, maar ook op het dak! Een groendak is koel in de zomer en neemt water op bij plensbuien. Heeft uw woning een plat dak of een flauwe hellingshoek? Dan kunt u daar een groendak op aanleggen. De dunste en lichtste soorten kunt u laten begroeien met sedum en kruidenmengsels.

Joost en Spencer hebben als doel alle Zwolse platdaken groen te maken. Marian en haar buren in Zwolle Zuid hebben samen een project opgezet. Bekijk de video hieronder.

U kunt ook zelf een groen dak realiseren met de doe-het- zelf producten van de Zwolse tuincentra in samenwerking met Climate Campus.

Help het riool ontlasten

Regenwater bij hoosbuien door het riool weg laten stromen kan zorgen voor overlast of schade bij u of wijkbewoners. Ook is de grond sneller te droog in droge tijden, waardoor weer meer (drink)water moet worden gebruikt voor het sproeien. 

Loopt het regenwater van uw woning naar het riool? Dan doet u er goed aan om dat aan te passen. Rob Verlinden van SBS6 legt uit hoe u dat kunt doen.

Ook op de website van Rioned vindt u slimme tips over goed verbouwen en regen opvangen in uw tuin. Climate Campus leert u meer over het zelf maken van een infiltratiekrat.

Voorbeelden van Zwollenaren

Verschillende inwoners van Zwolle hebben hun tuin al klimaatproof gemaakt. In de onderstaande filmpjes vertellen Nadia, Bram en Frans hoe zij dat aangepakt hebben.

Nadia heeft haar tegels eruit gehaald en haar tuin vergroend. Want wist je dat dat helemaal niet duurder is?

Bram zijn nieuwe tuin bestaat uit groen en laagtes waar water bij een hoosbui naartoe stroomt. Ook heeft hij tegels en halfverharding die water snel doorlaten om in de bodem te zakken. Weten hoe dat zit? Bekijk de video!

Frans slaat regenwater op zijn dak en in een WaterWall aan de zijmuur. Ook hij heeft tegels vervangen door groen en een kleine waterroute met regenwatervijver in zijn tuin gemaakt. Water genoeg!

Subsidiemogelijkheden

Gaat u aan de slag om meer groen in uw leefomgeving aan te brengen? Er zijn verschillende subsidieregelingen waar u dan mogelijk gebruik van kunt maken.