Foto-expositie ‘Open je ogen voor mensenhandel’

Van 7 tot en met 26 oktober staat de reizende foto-expositie ‘Open je ogen voor mensenhandel’ op het Rodetorenplein in Zwolle.

Expositie Open je ogen

Over de expositie

De expositie ‘Open je ogen voor mensenhandel’ bestaat uit dertig portretten en verhalen van slachtoffers van mensenhandel. Dertig paar indringende ogen waarin de duistere wereld van mensenhandel weerspiegeld wordt. Dertig schrijnende verhalen van vrouwen, mannen, jongens en meisjes. Mensen die gedwongen worden om in de prostitutie te werken, die drugs moeten verhandelen onder bedreiging, die werken onder zeer slechte omstandigheden en hun salaris moeten afstaan.

Zij willen dat u het weet! Dat u weet wat voor leed dit veroorzaakt. Want ook al ziet u het niet, mensenhandel komt voor. Ook in Nederland. Ook in Zwolle.

  • Waar: Rodetorenplein, Zwolle
  • Wanneer: donderdag 7 tot en met dinsdag 26 oktober 2021
  • Kosten: gratis

Open je Ogen is een initiatief van CoMensha (coördinatiecentrum tegen mensenhandel). Concept en realisatie: Stichting Open Mind. Fotografie: Ernst Coppejans.

Open je Ogen is een reizende expositie. Weten in welke gemeenten de expositie nog meer staat? Kijk op www.comensha.nl.

Wat is mensenhandel?

Mensenhandel is het werven, vervoeren of opnemen en huisvesten van mensen met gebruik van dwang en met als doel om iemand uit te buiten. Er zijn verschillende vormen van mensenhandel.

Weten waaraan je mensenhandel kan herkennen? Op de website van het centrum tegen kinderhandel en mensenhandel (CKM) lees je welke signalen op mensenhandel kunnen wijzen. 

Aanpak mensenhandel

Samen met partners in de regio, zoals hulpverleners uit de zorg en de politie, werkt de gemeente Zwolle hard aan de aanpak van mensenhandel. Daarbij draait het om het voorkomen, maar ook het signaleren en stoppen van mensenhandel, waarbij we daders aanpakken en slachtoffers opvangen en begeleiden. Er is bewust gekozen voor deze regionale aanpak, omdat slachtoffers en daders ook niet binnen de gemeentegrenzen blijven.

Om mensenhandel aan te kunnen pakken is het ook belangrijk om het thema zichtbaar te maken en onder de aandacht te brengen bij zoveel mogelijk inwoners. Daarom heeft de gemeente de expositie Open je ogen naar Zwolle gehaald.

Meld mensenhandel!

Bent u slachtoffer van mensenhandel of denkt u dat iemand anders slachtoffer is? Meld het!