Vuurwerk en carbid in Zwolle

Oliebollen

Vanwege het coronavirus ziet de jaarwisseling 2020/2021 in Zwolle er anders uit dan andere jaren. Op deze pagina leest u daar meer over. 

Landelijk vuurwerkverbod

Er geldt een landelijk verbod op het afsteken van vuurwerk. Door het coronavirus is de werkdruk in de ziekenhuizen erg hoog. Het afsteken van vuurwerk zorgt jaarlijks voor extra drukte op de Spoedeisende Hulp, in de huisartsenposten en voor de handhavers. 

Daarom heeft het Kabinet besloten dat tijdens de jaarwisseling 2020-2021 geen vuurwerk verkocht en afgestoken mag worden. Meer informatie over het vuurwerkverbod leest u op de website van de Rijksoverheid.

Geen carbid

De gemeente heeft dit jaar geen locaties aangewezen waar carbid geschoten mag worden. Er zijn te veel beperkingen om het carbidschieten binnen de coronaregels veilig te laten plaatsvinden.

Afgelopen jaren waren op meerdere locaties meer dan 100 mensen aanwezig. Dat soort samenkomsten wil de gemeente deze jaarwisseling voorkomen.

Ook omdat er dit jaar vanwege het vuurwerkverbod waarschijnlijk extra mensen zouden gaan carbidschieten. De locaties zouden dan alleen nog maar drukker worden. Dat vindt de gemeente niet te verantwoorden binnen de coronaregels. Door geen locaties aan te wijzen, is het carbidschieten in 2020 verboden. 

Coronamaatregelen

Ook tijdens oud en nieuw gelden er coronamaatregelen gelden. De actuele maatregelen vindt u altijd op de website van de Rijksoverheid.

Hoe u de jaarwisseling ook viert: houd u zich altijd aan de geldende coronamaatregelen en houd ook altijd 1,5 meter afstand van anderen die niet op hetzelfde adres wonen.

Overlast

De gemeente en politie zijn tijdens de jaarwisseling samen actief om overlast zoveel mogelijk tegen te gaan. Ervaart u overlast? Neem dan contact op met de politie via telefoonnummer 0900  8844.